Новини
05.10.2016

"Вита" закупи ултра гъвкав и тънък уретероскоп за още по-безопасно и комфортно разбиване на камъни в бъбреците

Лазерното разбиване на камъни е безкръвен и доказано ефективен метод за лечение на всички видове камъни, без значение от тяхната локализация – в бъбреците, в уретерите или в пикочния мехур. Лечението на камъни в бъбреците е една от основните дейности на Отделението по урология и андрология на МБАЛ “ВИТА”, София. Урологичният екип на болницата вече работи с най-съвременния, флексибилен уретероскоп на фирмата Olympus за лазерно разбиване на камъни в бъбреците и уретерите.

„Стремим се да предоставим на пациентите най-съвременни и високотехнологични методи за лечение на урологични проблеми. Този ултратънък и гъвкав уретероскоп е най-доброто на пазара и вече е достъпен за българския пациент“.

Тялото е тънко като корда, едва 2.65 mm, и позволява почти 360 градуса огъване на върха. По този начин лазерът достига до всички отдели на бъбрека и чашките му и улеснява прецизното разбиване на камъка. Достъпът до прицелната структура е през пикочния канал и не се налага да се правят разрези или дупки на кожата. Безкръвната интервенция е и с кратък болничен престой – средно 1 ден.

В комбинация с мощната лазерна система Sphynx JR за разбиване на всички видове камъни, урологичният екип на болница “ВИТА“ лекува успешно и безкръвно всички видове камъни в бъбреците, дори и с много големи размери  2 -3 см.

„С покупката на новия уретероскоп урологичното отделение на болницата става най-модерното в България,“  обясни д-р Тихомир Савчев, управител на Многопрофилна болница за активно лечение „Вита“.


Предимствата на флексибилната уретероскопия при лазерното разбиване са:

  • Възможност за достигане до всички части на бъбреците и уретерите по естествените пътища
  • Възможност за разбиване на големи камъни с размери 2-3 см в бъбреците
  • Безкръвно, без да се налагат разрези и дупки на кожата
  • Кратък болничен престой – средно 1 ден


Освен лазерно разбиване на камъни, в болница “Вита” се предлага и ултразвуково разбиване на камъни т.нар. екстракорпорална литотрипсия, при която камъните се разбиват с ударни вълни през кожата.

Запишете час за консултация при уролозите на „Вита“ на тел: 02 45 22 000.