Информация

Глезенната става е мястото, където се събират костите на задното ходило и долната част на подбедрицата. Артроскопия на глезена може да се направи при пресни наранявания (навяхване, фрактура, хрущялно увреждане), хронична нестабилност, синовити, "impingement синдром, свободни телца в ставата и др. Ако са налице тези проблеми и консервативното лечение с упражнения, физиотерапия, носене на специални обувки, ортези, противовъзпалителни средства е неуспешно, може да се наложи артроскопия на глезена. При тази процедура се вижда състоянието на хрущялите, сухожилията, връзките и другите вътреставни тъкани. Сухожилията са здрави еластични образувания, които прикрепят мускулите към костите, а ставните връзки свързват костите, образуващи глезена.

Какво е артроскопия на глезена?
Артроскопията на глезена може да се наложи, за да се премахне, излекува или възстанови вътреставен хрущял, разкъсани връзки, „халтава” става, артрозни промени и др. По време на процедурата се използва артроскоп, с който се оглежда вътрешността на ставата. Артроскопът представлява дълга метална тръбичка с лека камера и лупа в края. Използват се мини инструменти, за да се отстрани травмата в ставата.

Артроскопията на глезена е минимално-инвазивна процедура. Тя включва използването на мини разрези, чрез които се получава достъп до глезенната става. Всеки разрез е по-малък от 1 см и обикновено са необходими поне два разреза. Глезенната става е относително малка и за да се добие добър хирургичен достъп до ставата, размерите й трябва временно да се увеличат чрез вкарване под налягане на специална течност в ставата.

Артроскопия на глезена може да се направи под обща или регионална (спинална) анестезия. След анестезията се правят артроскопските достъпи до ставата. Те са поставени на определени места, за да се сведе до минимум възможността за нараняване на околните нерви, кръвоносни съдове и сухожилия. През един от разрезите камерата се вкарва в ставата и чрез други малки инструменти се третират конкретните проблеми.

Ако страдате от скъсан хрущял, наранено сухожилие или артрит, артроскопията на глезена дава възможност за диагностиката и лечението им, без да е необходимо да се прави голям разрез.

Артроскопията на глезена обикновено трае около 35-40 минути.

Различни заболявания, при които техниката се използва:
- Артрит на глезена
- „Футболен глезен” (Anterior Ankle Impingement)
- Нестабилен глезен
- Реконструкция на странично сухожилие
- Болка след фрактура на глезена
- Хлабави тъкани в глезена
- Остеохондрални дефекти на скочната кост (talus)
- Заболявания на синовията
- Недиагностицирана глезенна болка

Възможни опасности:
Рисковете при артроскопията на глезена (под 10%) включват: следоперативна инфекция или кървене по време или след процедурата. Могат да бъдат засегнати някои нерви или кръвоносни съдове, което обикновено отзвучава за 10-15 дни. Възможно е да се появи алергия към лекарства, включително към анестезията, които се използват по време на процедурата. Често се налага курс от физиотерапия и кинезитерапия за по-бързо възстановяване (10-15 дни) след операцията.

Процес на възстановяване:
Би трябвало да сте в състояние да се приберете у дома още в деня на операцията, но Вашият хирург може да препоръча да останете още малко.

Ще имате превръзка на глезена си в продължение на два до три дни, като е нормално да чувствате глезена си леко отекъл в продължение на няколко седмици след операцията. Шевовете се свалят 10-12 дни след операцията. Понякога се налага да се използват патерици (в зависимост от извършената процедура и по преценка на оператора). Може да приемате болкоуспокояващи, а физиотерапевт ще Ви направи програма, целяща възстановяването на мускулната сила и обем движение в ставата. Вероятно няма да можете да шофирате след артроскопията.

Времето за възстановяване от артроскопия на глезена варира в зависимост от характера на процедурата. Ако се извършва процедура, която не изисква период на обездвижване и не натоварване, пациентите могат да бъдат мобилизирани разумно бързо. Такива процедури са: премахване на свободни телца, на остеофити, синовектомия. Когато става въпрос за нараняване на хрущяла и особено при микро фрактури, често е необходимо глезенът да бъде обездвижен и да не се натоварва в продължение на 4-6 седмици. В допълнение, ако е налице процедура за друга част на стъпалото или глезена, като страничната стабилизация на сухожилието, след това пациентът трябва да се държи обездвижен през първите 6 седмици.

Ползи от артроскопията на глезена:
Основната полза от артроскопията като вид процедура е това, че тя е в състояние да покаже точно какъв е проблемът, а в много случаи и необходимото лечение за него. След операцията се чувства по-малко болка и глезенът се възстановява по-бързо.

Отделение в МБАЛ

Кабинет в ДКЦ