ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Екстракорпорална литотрипсия на камъни в бъбреците (ЕКЛТ)

Анотация:
При Екстракорпоралната литотрипсия -(ЕКЛТ) с помощта на специална машина (наричана още литотриптер), се произвеждат ударни вълни, които проникват в тялото и разрушават камъка, разположен в бъбрека, уретера или пикочния мехур

Описание:
Какво представлява Екстракорпоралната литотрипсия (ЕКЛТ)?
Екстракорпоралната литотрипсия е съвременен и много ефективен метод за лечение на камъни в бъбреците. При него с помощта на специална машина (наричана още литотриптер), се произвеждат ударни вълни, които проникват в тялото и разрушават разположения в бъбрека, уретера или пикочния мехур камък.
 
Въвеждането в ежедневната урологична практика на извънтелесното разбиване и последващото усъвършенстването на лититриптерите през последните 20 години значително промени представите за лечение на бъбречно-каменната болест. Камъни, които преди се оперираха, сега се третират буквално за минути, а пациентът може да се върне към обичайната си активност още на същия ден. Успеваемостта на този метод го поставя сред най-резултатните, цитирани в европейската и американска литература.
 
В МБАЛ “Вита” процедурата се извършва със съвременен литотриптер Medispec Econolith 2000 TM, който генерира ударна вълна, фокусира я и с помощта на рентгенов или ехографски контрол я насочва към камъка. В последствие раздробените парченца се елиминират спонтанно с урината, като най-често не предизвикват болки или кризи.

Водещият уролог в отделението по Урология на болница “Вита” д-р Василев е един от специалистите с най-голям опит в разбиването на камъни, като през последните 10 години е третирал успешно над 6000 пациенти от цялата страна.

Предимства на ЕКЛТ

  • Възможност за извършване на манипулацията веднага, без особена предварителна подготовка
  • Висока успеваемост – методът е ефективен в 80% от случаите
  • Без болка и упойка
  • Минимален риск от усложнения
  • Минимален болничен престой (под 1 ден)

В кои случаи се прилага ЕКЛТ?
Екстракорпоралната литотрипсия е неинвазивен метод и може да се прилага при 80-90% от пациентите във всички възрастови групи. Според Европейската Асоциация по Урология той е първи избор на лечение на камъни в бъбреците с размери под 2 см и камъни в уретера с размери под 1 см. Реално не съществува ограничение по отношение на местоположението на камъните, стига пикочните пътища да имат добър дренаж и да нямат вродени аномалии, които да пречат на елиминирането на песъчинките по естествен път.
 
Колко продължава манипулацията?

Обикновено продължителността на литотрипсията е средно 30-40 мин. В 95% от случаите манипулацията се провежда без упойка, като пациентът не усеща болка или ако има такава - тя е съвсем поносима.
 
Подготовка и последващо проследяване
На всички пациенти за Екстракорпорална литотрипсия в МБАЛ “Вита” задължително се правят кръвни изследвания, ехография и рентгенография непосредствено преди процедурата, за да се избегнат евентуални усложнения. 20 дни след това се провежда рентгенов и ултразвуков контрол на резултата от извършената манипулация.
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

6036
Ортопедично отделение
Херния Център
Простата Център
Ин Витро Център
СТМ Вита Инженеринг
Партньори