Информация

Д-р Чанков, какъв тип са травмите, с които най-често се сблъсквате?
Най-често срещани са травмите на глезенните и коленните стави (спортни и битови), като скъсани връзки или менискуси, навяхвания, както и травмите при претоварване (повтарящи се микротравми) на раменните и лакетните стави.

Какви методи използвате за лечение на травмите?

Следвайки световните тенденции в оперативните подходи, в болницата като цяло все по-широко приложение намират ендоскопските (артроскопски) оперативни техники в различни медицински специалности, сред които и ортопедията. Разбира се, новите методи за лечение на травмите вървят ръка за ръка с консервативните и традиционните.

Какви са предимствата на минимално инвазивните методи пред традиционните открити операции?
Безкръвната техника на опериране дава възможност пациентите да бъдат лекувани оперативно с минимално травмиране на тъканите и с възможност за по-малък оперативен риск, по-кратък болничен престой, снижена следоперативна болка и по-бързо възстановяване и връщане към нормална ежедневна активност.

Наблюдава ли се сезонност при травмите и кои са най-често срещаните травми през летния сезон?
Сезонност при травмите определено има. През зимата например се наблюдават травми вследствие на зимните спортове – ски, сноуборд, както и подхлъзване, падане и др. Най-често срещаните травми през летния сезон пък са породени от инциденти с най-популярните спортове като футбол, баскетбол, тенис и др., както и от инциденти с мотоциклет или велосипед. През изминалия месец имахме немалко случаи на травми именно от такъв тип спортни инциденти. Прави впечатление, че през последните няколко години броят на тези травми се е повишил чувствително. За мен това означава само едно - все повече хора започват да се увличат по екстремните спортове и за нас като специалисти е важно да знаем не само как да им помогнем по най-добрия начин, но също така и да дадем съвет на по-активните как да се предпазят от инциденти.

Как можем да се предпазим от травма, управлявайки велосипед или мотор?
Най-елементарните съвети за предпазване от такъв тип травма предполагат да се спазват правилата на пътя; да не се шофира след употреба на алкохол или медикаменти, водещи до загуба на концентрация; да се поддържа превозното средство в изправно състояние и винаги да се носи професионално предпазно оборудване, включващо каска, яке с дълъг ръкав, дълъг панталон и здрави обувки.

Много възрастни хора се оплакват от болки и ограничени движения в коленните и тазобедрените стави. Кога е време за изкуствена става?
Съвременните методи в хрущялната хирургия позволяват да се удължи животът на засегнатата става с по-малко инвазивни техники (артроскопско почистване на ставата, присаждане на хрущял, вътреставно инжектиране на хиалуронова киселина и др.) за период от 2 до 10 години. Чак след като консервативните и тези по-малко инвазивни методи са изчерпани и в зависимост от оплакванията на пациента, се пристъпва към ендопротезиране. Показанията са строго индивидуални и зависят от активността на пациента, възрастта и начина му на живот, както и от придружаващите заболявания и други фактори.

Как се отразява храненето върху оздравителния процес при фрактури на костите?
При липса на по-специфични придружаващи заболявания (диабет, хормонален дисбаланс, тежка остеопороза, съдови нарушения) обикновено балансираното хранене с оптимален прием на белтъчини, въглехидрати, витамини и микроелементи е достатъчно за костното срастване в срок.

Каква роля играят рехабилитационните процедури за възстановяването след лечение?
Рехабилитацията играе изключително важна роля за връщането към ежедневните дейности. Добре структурираната тренировъчно-възстановителна програма може да помогне много за възвръщането на силата и движението в засегнатата става. В някои случаи при по-сложна хирургична корекция може да се препоръча посещение при физиотерапевт, който да контролира тази програма.


Отделение в МБАЛ

Кабинет в ДКЦ