Информация

Медицински грижи за подготовка и извършване на раждането
Раждането в МБАЛ ВИТА се осъществява с помощта на висококвалифициран медицински персонал с голям опит, който денонощно се грижи за нашите пациенти. Това включва:

 • Консултация с интернист/кардиолог, включваща ЕКГ (електрокардиограма) преди раждането. Обичайно това става в деня на постъпването. Извършва се главно при пациентки, които ще бъдат родоразрешени чрез Цезарово сечение, или при жени с проблемна анамнеза;
 • Консултация с анестезиолог преди раждането. Тази среща запознава анестезиолога със състоянието на пациентката и нейното бебе, а на бъдещата майка дава възможност да зададе всички въпроси, които я вълнуват и се отнасят до анестезията;
 • Гинекологичен преглед, диагностичен ултразвук и мониторинг на детски сърдечни тонове в деня на постъпването;
 • Раждане – нормално или с цезарово сечение в зависимост от медицинските индикации;
 • Обезболяване на раждането, ако това е необходимо или желано от майката;
 • Инжекция на Rh имуноглобулин (при необходимост);
 • Присъствие на бащата или придружител (Дула) по време на раждането, при възможност и след задължително предварително информиране и разрешение от медицинския екип и лекаря, който ще води раждането;
 • Заради Ковид-пандемията присъствието на придружител и свижданията в болницата са забранени.
 • Всекидневни медицински визитации и проследяване на възстановяването на родилката от акушер-гинеколог през послеродовия престой.

При оперативно родоразрешение ще бъдете инструктирани от колко часа да не приемате храна вечерта преди операцията. На сутринта преди операцията не се приемат вода и храна.

Следродилен комфорт за майката
В МБАЛ ВИТА знаем, че първите моменти, прекарани с бебето, са много специални за родителя, затова за да им осигурим спокойствие и уют, в нашето Родилно отделение предоставяме възможност на майките плавно да поемат задълженията си и да започнат да дават най-важното на своите бебета – грижа и любов.

В зависимост от това, как е протекло раждането, престоят Ви в Родилно отделение ще бъде с различна продължителност - обикновено три дни след нормално раждане и пет - след Цезарово сечение. През това време ще бъдете под медицинско наблюдение, като не само ще следим възстановяването ви от кръвозагубата, свиването на матката и състоянието на раните ви (ако ги има), но и ще ви подкрепим за успешно начало на кърменето.

Може да бъдете настанени в стая с едно или две легла в зависимост от Вашите предпочитания и моментните възможности. Всяка стая разполага с:

 • Самостоятелен санитарен възел (баня и тоалетна);
 • Болнична повиквателна система за сигнализация към дежурния медицински персонал;
 • Закуска, обяд и вечеря, съобразени с индивидуалните потребности на всяка родилка;
 • Климатик;
 • Телевизор с кабелна телевизия;
 • Неограничен безжичен интернет;
 • Спално бельо, хавлии, халат.

По време на възстановяването си всяка родилка получава 24-часова медицинска грижа от специализиран персонал – лекари, акушери и други.

Първите дни след раждането за жената носят известни предизвикателства, светът за майката става различен. Затова, за да направим прехода към майчинството по-плавен, предлагаме консултация с психолог, при желание на жената.

Предоставяме и индивидуална помпа за изцеждане на кърма по време на престоя, както и обучение и съвети за по-ефективно естествено хранене на новороденото, първи грижи за пъпчето и деликатната кожа на бебето.

В рамките на 40 дни след раждането майките идват на контролен преглед при акушер-гинеколог, за да са сигурни, че най-важният етап в техния живот е завършил успешно и те могат да полагат здрави и уверени грижи за своето бебе.

Така, от момента на установяването на бременността, до първите дни от появата на новия живот, МБАЛ ВИТА осигурява висококачествена грижа, индивидуално отношение, топлина и уют, от които всяка жена, превръщаща се в майка, се нуждае.

Ако не следите бременността си в болница "Вита", но искате да ни се доверите за раждането на Вашето бебе, препоръчваме Ви да си запишете час за преглед при наш специалист  не по-късно от 36 гестационна седмица. Това ще ни позволи да проследим състоянието Ви, да се запознаем с медицинската история, свързана с бременността Ви и да обсъдим заедно въпросите, които Ви вълнуват.

Отделение в МБАЛ