Информация

Д-р Василев, кога се оперира увеличената простата?
Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) или т.нар. увеличена простата се среща при голяма част от мъжете в напреднала възраст. Макар да не застрашава живота, причинените от нея оплаквания понижават качеството на живот и работоспособността. Тези оплаквания най-често са свързани с нарушено уриниране (намаляване на струята, изтъняване, напъни при уриниране, удължаване на времето на уриниране и т.н.). Получава се ретенция (задръжка) на урината, което „дразни” пикочния мехур и води до чести и дори неотложни позиви за уриниране, нощно уриниране и други. В началото оплакванията може да са слабо изразени, но с времето обикновено се задълбочават.

Лечението на ДПХ се дели на три основни вида: наблюдение, медикаментозно лечение и оперативно лечение, като не всяка увеличена простата се оперира. Всичко е строго индивидуално и зависи от състоянието на конкретния пациент.

Причините, които най-често налагат оперативно лечение, са: Ретенция (задръжка) на урината, Хронично възпаление, Камъни в пикочния мехур, Кръв в урината, Хидронефроза и Бъбречна недостатъчност.

Оперативното лечение цели да премахне тази част от простата, която е увеличена и пречи на нормалното уриниране. Това освобождава уретрата и необходимостта от прием на медикаменти отпада.

Кои са методите за опериране на увеличена простата?
Сред класическите и все още доста често използвани методи за опериране на увеличена простата са Отворената операция и Трансуретралната резекция на простатата (ТУР-П). С развитието на технологиите в медицина се увеличиха и възможностите за ефективно лечение на уголемена простата чрез съвременни безкръвни и лазерни техники. Стремежът на екипа на Болница “Вита” е да предлагаме на своите пациенти най-новото от съвременната урология. Отделението ни по Урология е оборудвано с последно поколение лазер за лечение на простатата - Cyber TM Thulium 150 Watt лазер на Quanta System (т.нар. „червен лазер”), с който могат да се извършват пълния набор от лазерни хирургични техники за лечение на простатата: лазерна вапоризация, лазерна вапо-резекция и лазерна енуклеация.

Взимането на решение за подходящ метод на лечение е процес на тясна колаборация между пациент и лекар и винаги е индивидуално. Независимо от избрания оперативен метод, обаче, е важно да се знае, че всяка интервенция крие риск от усложнения, които биват предварително обсъдени с пациента.

Какви са предимствата на лазерната операция пред класическите методи?
Лазерната операция е най-съвременният и щадящ метод, който през последните години се превърна в стандарт в лечението на доброкачествена простатна хиперплазия.
При този вид операция няма разрез на коремната стена, а до простатата се достига през пикочния канал (уретрата), който е естествен отвор на тялото. Това, заедно с факта, че лазерната енергия е изключително щадяща към околната тъкан и едновременно изпарява и коагулира кръвоносните съдове, правят метода безкръвен.
Възстановяването след лазерна операция на простатата е изключително бързо, като болничният престой и периодът на катетеризация са сведени до минимум (1-2 дни). Методът е подходящ и за пациенти с по-големи простати и такива с придружаващи заболявания. Техниката дава възможност и за запазване на сексуалната функция при мъжете, което е изключително важно за поддържане качеството им на живот.

Лазерната операцията на простатата добива все по-голяма популярност през последните две години, като отделните клиники работят с различни лазери и техники на опериране. Какво бихте посъветвал пациентите, които се колебаят коя клиника и техника да изберат?
Изборът на най-подходящия оперативен метод е строго индивидуален при всеки пациент и зависи от неговото състояние и преценката на уролога.

Моят съвет към мъжете е да се информират внимателно, преди да пристъпят към операция. Опитът на уролога и апаратурата, с която той работи, са най-важните фактори за избор на конкретен оперативен метод. Съвременната техника и практиката на опериращия лекар са изключително важни за успеха на операцията и ефективното излекуване на пациента. Не подценявайте също така структурата на избраното лечебно заведение, условията, които то предлага и цялостната подготовка на екипа, който ще се грижи за Вас.


Отделение в МБАЛ

Кабинет в ДКЦ