02.03.2023

Центърът за Метаболитна и бариатрична хирургия на ВИТА като част от Кампанията по време на Световния ден за борба със затлъстяването през 2023 година

По повод Световния ден за борба със затлъстяването - 4 март, в България се провежда Национална здравно-информационна кампания "Друга гледна точка – да поговорим за затлъстяването“, в коята МБАЛ и ДКЦ ВИТА се включи активно с безплатни прегледи и с масирана разяснителна дейност в медиите. Кампанията е част от инициативата на Световното дружество на затлъстяването и се провежда едновременно в много държави по целия свят. Тя има за цел да повиши обществената осведоменост по въпросите за наднорменото тегло, затлъстяването и свързаните с него здравословно хранене, спортна активност и рискови фактори за здравето.

Нарастването на телесното тегло над здравословните граници за даден ръст, пол и възраст се разделя на два типа: наднормено тегло и затлъстяване. Наднорменото тегло е състоянието между горната граница на нормалното телесно тегло и затлъстяването. А затлъстяването е хронично състояние, при което е налице натрупване на голямо количество мастна тъкан под кожата, в коремната кухина, около вътрешните органи. Къде сте Вие в тази схема, може да видите чрез нашия Индекс за телесна маса ТУК.

Хората с наднормено тегло и затлъстяване имат огромни неблагоприятни последствия за здравето. Те са изложени на по-висок риск за заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане, инфаркт, мозъчно-съдови заболявания и на някои злокачествени заболявания - карцином на ендометруима, както и на дебелото черво.

За справяне с този проблем, нарастването на който застрашава не само България, а и хората в целия свят, ВИТА създаде Център за Метаболитна и бариатрична хирургия, обединяващ разнообразен екип от специалисти, които провеждат успешно терапевтично и хирургично лечение вече на стотици пациенти с болестно затлъстяване. Огромен брой хора от България и от чужбина си върнаха радостта от живота благодарение на професионалистите във ВИТА.

Бариатричната хирургия е хирургично лечение на болестното затлъстяване. Методът е свързан с драстична загуба на тегло, като подобрява и в много случаи излекува, свързаните със затлъстяването придружаващи заболявания.

Мултидисциплинарният екип на ВИТА е съставен от висококвалифицирани хирурзи, ендокринолози, диетолози и психолози. Процедурите, с които се извършва лечението на болестното затлъстяване, покриват най-високите европейски стандарти и отговарят на специфичното състояние и нужди на всеки кандидат за операция.

За да посредничи между пациентите и екипа на Центъра е привлечен медиатор – Полина Георгиева, която вече е минала през предизвикателствата на стокилограмовото отслабване, и на която всеки пациент може да се довери. Ако имате въпроси или притеснения, може да се обърнете към Попитай Поли, с чиято помощ ще получите цялата подкрепа, указания и отговори, които търсите. На разположение на всички, които имат нужда от общуване с хора със същия проблем, е и Фейсбук групата Метаболитна и бариатрична хирургия – МБАЛ ВИТА, където членовете с удоволствие ще ви дадат съвети и насоки по пътя към здравословното тегло.

Ако се нуждаете от контакт с Центъра по Метаболитна и бариатрична хирургия, може да се обадите на телефоните на Регистратура или да се свържете чрез superdoc.bg.