Обща информация
Диетологията е науката за храните и храненето. Името ѝ идва от думата „диета“, което ще рече специфичен режим на хранене, при който се контролира приемът на калории и основни хранителни вещества. Най-често се използва в смисъл на лечебна диета или режим на хранене при определено заболяване. Целта на здравословната диета е доставянето в организма на нужните хранителни вещества за поддържане на добро здраве, оптимална двигателна активност и предпазване от редица заболявания.
Диетотерапията е в основата на цялостния терапевтичен план при всички болести, тъй като правилно разработен режим на хранене не само ускорява възстановяването на пациента, но и предпазва от по-нататъшни усложнения.
Диетологът е лекар със следдипломна специализация в областта на храненето и придобита медицинска специалност „Хранене и диететика“ след успешно положен изпит за специалност.
Разработването на режими за хранене при различни заболявания или т.нар. лечебни диети най-често се търсят от пациентите, тъй като те могат да променят живота и да възстановят здравето при различни здравословни проблеми.
Най-често “диета“ се свързва с режим за намаляване на теглото. Това означава ограничаване на приема на енергия и основни хранителни вещества за намаляване на телесното тегло. Диетологията има много по-широко приложение и наред с подпомагане на възстановяване на здравето се фокусира върху поддържане на баланса и съхраняване на здравето на всеки човек.