Обща информация

Диетологията е науката за храните и храненето.  Името ѝ идва от думата „диета“, което ще рече специфичен режим на хранене, при който се контролира приемът на калории и основни хранителни вещества. Най-често се използва в смисъл на лечебна диета или режим на хранене при определено заболяване.  Целта на здравословната диета е доставянето в организма на нужните хранителни вещества за поддържане на добро здраве, оптимална двигателна активност и предпазване от редица заболявания.

Диетотерапията е в основата на цялостния терапевтичен план при всички болести, тъй като правилно разработен режим на хранене не само ускорява възстановяването на пациента, но и предпазва от по-нататъшни усложнения. 

Диетологът е лекар със следдипломна специализация в областта на храненето и придобита медицинска специалност „Хранене и диететика“ след успешно положен изпит за специалност.  

Разработването на режими за хранене при различни заболявания или т.нар. лечебни диети най-често се търсят от пациентите, тъй като те могат да променят  живота и да възстановят здравето при различни здравословни проблеми.

Най-често “диета“ се свързва с режим за намаляване на теглото.  Това означава ограничаване на приема на енергия и основни хранителни вещества за намаляване на телесното тегло. Диетологията има много по-широко приложение и наред с подпомагане на възстановяване на здравето  се фокусира върху поддържане на баланса и съхраняване на здравето на всеки човек.

Запази час за кабинет
Диетология
Запази час във ВИТА база 1 или по телефон - (02) 960 49 50 Запази час във ВИТА база 2 или по телефон - (02) 45 22 000

Специалисти

Цени

Предоставяме ти информация за цените на услугите, предлагани в Диагностично-консултативен център на болница ВИТА. Вярваме в прозрачността и яснотата при определяне на цените, за да можете да направите информиран избор относно твоето здравно обслужване. Виж всички цени в ДКЦ ВИТА

Price list image

Контакти