Обща информация

С какво се занимава бариатричната хирургия?

Бариатричната хирургия е хирургично лечение на болестното затлъстяване. Този тип хирургия все още е малко позната у нас, но това е бъдещето при борбата със затлъстяването и диабет тип 2.

Методът е свързан с драстична загуба на тегло, като подобрява и в много случаи излекува свързаните със затлъстяването придружаващи заболявания. Тези заболявания включват диабет, високо кръвно налягане, сънна апнея, астма и други дихателни разстройства, артрит, проблеми с холестерола, гастроезофагеална рефлуксна болест, затлъстяване на черния дроб, уринарна стрес инконтиненция, мозъчен псевдотумор и др.

В случаите с висока степен на затлъстяване подлагането на такъв тип хирургична интервенция води до понижаване и на общата смъртност. Поради това все повече се налага определението „метаболитна хирургия”.


Какви са основните фактори за затлъстяването и до какво може да доведе то?

Има много и различни причини за затлъстяването, но е факт, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, непрекъснато се увеличава. По данни на Световната здравна организация от 1980 г. насам затлъстяването се е утроило в много страни от Европейския регион, като наднорменото тегло и затлъстяването засягат 50% от населението в по-голямата част от европейските страни. Установено е, че 60% от населението на света, т.е. 3,3 млрд. души, биха могли да бъдат с наднормено тегло (2,2 млрд.) или със затлъстяване (1.1 млрд.) до 2030 г., ако последните тенденции продължат да се развиват.

Наднорменото тегло драстично повишава риска от развитие на редица незаразни заболявания, като диабет, хипертония, инсулт, дислипидемия, сънна апнея, рак, неалкохолен стеатозен хепатит и други тежки придружаващи заболявания. В по-голямата част от европейските страни наднорменото тегло и затлъстяването са отговорни за около 80% от случаите на диабет тип 2, 35% от исхемична болест на сърцето и 55% от хипертонична болест сред възрастните.

Кога се налага оперативно лечение при затлъстяване?

Бариатричната хирургия се прилага при хора, които не могат да отслабнат с диети и спорт; имат индекс на телесната маса (body mass index – BMI) 35 и по-висок и имат придружаващи заболявания като метаболитен синдром, диабет, хипертония и други; както и хора, които са с индекс над 40, но нямат придружаващи заболявания.


Каква е целта на интервенцията?

Най-общо казано бариатричната хирургия има за цел едно единствено нещо - да намали обема на приетата храна и нейното усвояване. Тя се е доказала като най-ефективният метод за лечение на тежко затлъстели пациенти, като намалява смъртността и риска от развитие на нови придружаващи заболявания. Процедурата спомага и за намаляване на телесното тегло в дългосрочен план, което е предпоставка за по-добро качество на живот.

А ако се интересувате от проблемите на Бариатричната и Метаболитна хирургия и искате да общувате неформално с хора с такива проблеми или да търсите помощ и съвет, както и да споделяте минал опит в тази сфера, непременно се включете в нашата Фейсбук група, наречена Метаболитна и бариатрична хирургия - МБАЛ Вита.

Може да ни намерите на:

ВИТА БАЗА 2 - ул. ФИЛИП КУТЕВ №10
София 1407
Регистратура и информация:
02 45 22 000
GSM: 08899 22 000
е-mail: info@vita.bg

 

Вита бариатричен симпозиум
 
На 25 и 26 октомври 2019 година МБАЛ Вита бе домакин на Първия Вита бариатричен симпозиум с международно участие.
Събитието събра в София цвета на българските хирурзи, ангажирани с проблемите на затлъстяването, видни имена от европейската хирургия и множество изтъкнати ендокринолози, диетолози и психолози.

Специален гост на симпозиума бе проф. д-р Пламен Стайков от Болница Krankenhaus Sachsenhausen – Германия. Вижте какво каза той пред камерата на Нова ТВ.
Вижте какво разказват някои от нашите пациенти:

 

Актуално

Виж всички

Специалисти

Цени

Ръкавна резекция на стомаха (без включен задължителен пакет "Предоперативна подготовка")
9 000.00 лв.
Ръкавна резекция на стомаха с дуодено - илеална анастомоза (SADI) (без включен задължителен пакет "Предоперативна подготовка")
9 000.00 лв.
Стомашен байпас (без включен задължителен пакет "Предоперативна подготовка")
9 000.00 лв.
Стомашен мини байпас (без включен задължителен пакет "Предоперативна подготовка")
9 000.00 лв.
Задължителен пакет "Предоперативна подготовка" - може да бъде разширен по решение на лекуващия лекар
400.00 лв.
1. Лабораторни изследвания 2. Преглед от Ендокринолог
3. Преглед от Хирург 4. Преглед от Психолог
5. Преглед от Анестезиолог 6. Преглед от Кардиолог
Поставяне на интрагастрален балон (В цената са включени интрагастрален балон, настаняване и анестезия.)
2 300.00 лв.
Отстраняване на стомашен балон (Цената е с включена анестезия и настаняване.)
450.00 лв.
Иновативния метод за лечение на Захарен диабет Тип 2: Илео-йеюнална анастомоза
2 700.00 лв.
Посочената сума не включва първичния преглед, който може да бъде заплатен по два начина:
1. По Здравна каса, като донесете Талон N: 3 с код 25 за преглед при д-р Милева - хирург;
2. Чрез заплащане на регистратура с 50% намаление от тарифата за прегледи във ВИТА, а именно - като платите само 30 лева.
Поставяне на Стомашен ботокс (Манипулация по поставяне на стомашен ботокс; Гастроскопия; Анестезия и консумативи.)
1 900.00 лв.
Страница 1 от

Контакти