Полезно
09.08.2021

Д-р Митев-д.м. - дерматолог от ВИТА: "При акне консултацията с лекар дерматолог е задължителна!"

Д-р Ангел Митев – д.м. е специалист дерматолог в София с над 15 години опит. Извършва прегледи, консултации, диагностика и лечение на пациенти с кожни заболявания от различно естество: доброкачествени и злокачествени образувания, атопичен дерматит, инфекциозни баланити, себорея капитис, дерматомикози, дерматовирози и други кожни проблеми.

- Д-р Митев, какво точно представлява акнето?
Това е полиетиологично заболяване на мастните жлези, проявяващо се по време на пубертета, наричано още младежки пъпки, при което се запушва космено-мастният фоликул и се образуват черни точки /комедони/ и зачервени пъпки с връх.  Акнето се проявява по лицето, гърба и гърдите. Неприятното е, че понякога оставя белези по кожата на младежите и силно ги комплексира.

- Може ли да се говори за наследствени фактори за появата на акне? Или има и други причини? Какви са те?
За възникване на заболяването играят роля както генетични и хормонални фактори, така и propianobacterium acnes,  медикаменти /йод, бром, кортикостероиди /, хлор, машинните масла, катрани и други. Причините за появата му може да са разнообразни, често комплексни и трудни за определяне, така че консултацията с лекар дерматолог е задължителна.
 - Свързваме акнето с тийнейджърите, но реално колко разпространен е този проблем сред тях?
Акнето обхваща между 70 - 90% от популацията на младите хора в тази възраст.

- Все по-често обаче акне се появява и при по-възрастни хора. На какво се дължи това?
При възрастните появата на акне най-вече се свързва с медикаменти /кортикостероиди/,  хлорирани въглеводороди, катрани, козметика, йод,  бром,  витамини В6 и В12  и с приемането на други лекарства, витамини и добавки.

- В пандемията се появи и една нова модификация на акнето – маскне. Какви са приликите и какви са разликите между него и „класическото“ акне?
Основното при маскнето е, че то възниква под маската, с която се пазим от Ковид-19, иначе проявите и лечението са същите.

- Сред мъжете или сред жените е по-разпространено акнето?
Акнето се среща повече при момчета.

- Кои са най-ефективните методи за лечение? С козметика или процедури, апарати?
При леко акне можем да започнем с медицинска козметика и в зависимост от тежестта да се продължи с локална и системна медикаментозна терапия. Накрая за белезите може да се приложат лазери, дермоабразия.

- Кога е наложително да се обърнем към дерматолог?
Когато нещата не вървят добре,  не правете експерименти,  а се обърнете към дерматолог. С прилагането на самолечение може да си навредите сериозно.

- Акне и мазна кожа – в комплект ли вървят? Какви са приликите и какви са разликите?
Вървят ръка за ръка и са в една група заболявания.

- Кои са най-големите и най-често срещани грешки, които всички допускаме, когато става въпрос за акне?
Стискане на пъпките,  инфектиране, неглижиране на проблема.
 
- Освен чисто естетическа, акнето има и психологическа страна. Как този проблем се отразява на психиката?
Отразява се с ниско самочувствие и депресия.Която , за съжаление се лекува трудно и може да остане доста време след като акнето изчезне.

- Възможно ли е въобще да се преборим с акнето? И ако успеем, има ли специфични грижи, които да полагаме, за да не се появи отново?
Съвременната медицина предлага ефикасни методики за справяне с проблема,  както и подходяща медицинска козметика за поддържане.

- След акнето понякога остават белези. Има ли как да се справим с тях?
Лазерните процедури и дермоабразио са ефикасни методи за справяне с белезите. Ние във ВИТА ги ползваме с голям успех.

- Има ли превантивни действия, които можем да предприемем – за нас или за децата ни, за да не получим акне?
Не, в случая не мисля, че има идеална превенция.

- И за финал – един съвет от вас – как да имаме здрава и красива кожа?
Трябва да пазим кожата си  както от ултравиолетовите лъчи,  така и от студ, химични и термични въздействия. Трябва да се грижим редовно и целенасочено за нея, защото тя е с нас през целия ни живот.

При всеки проблем ползвайте консултациите на лекар дерматолог, който знае най-добре как да се справи  в случая. Не се самолекувайте и бъдете отговорни, за да запазите красотата и здравето на своята кожа.