11.01.2021

Ендокринните заболявания, наднорменото тегло и Covid-19 – как да решим проблемите, създадени от лошата им комбинация?Интервю с д-р Мая Христозова - ендокринолог в МБАЛ ВИТА

Д-р Христозова, какви са пораженията при прекаран Covid-19 върху ендокринната система на заболелите пациенти?

Новият коронавирус, особено в случаите с тежко протичане, води до засягане на всички органи и системи на човешкото тяло. Това се случва особено драматично при проблеми с ендокринната система, където всеки дисбаланс се отразява доста рязко върху състоянието на организма. Като всяка тежко протичаща инфекция,  Covid-19 предизвиква силен стрес на организма, което води до изтощаване на надбъбречните жлези и до намаляване на способността им да произвеждат хормони.

Усеща се силна отпадналост и умора, като дискомфортът може да продължи дори цяла година след излекуването, което се определя от спецификата на организма и от тежестта на протичане на заболяването.

При тежките форми на Ковид често за лечение се използват кортикостероиди в различни дози и схеми, а това силно намалява собствената продукция на хормони от надбъбречните жлези. Кортикостероидите са лекарства, които трябва да се използват само и единствено под лекарски контрол, затова се препоръчва изрично на пациентите да не се самолекуват и да не се приемат кортикостероиди без преценката на опитен лекар.

Освен в прилагането, трудности се крият и в спирането на кортикостероидите след края на лечението, особено ако са прилагани във висока доза. Това трябва да става много бавно и под лекарски контрол, защото крие риск от животозастрашаващи състояния.

Коронавирусната пандемия принуди хората да си стоят повече у дома, да прекарват по-малко време навън, на слънце, което довежда и до липса на витамин Д или до задълбочаване на съществуващите дефицити от този вид витамин.
Недостигът на витамин Д води до отслабване на имунната система и до увеличаване на възприемчивостта на организма към инфекции. Въпреки това, аз не съветвам хората да приемат витамини по своя преценка, защото това може да бъде опасно. Добре е те да се приемат след изследвания, въз основа на които лекарят ще прецени дали е необходимо да се вземат витамини и каква да бъде тяхната дозировка.

Как се отразява Ковид 19 върху щитовидната жлеза?
Понеже вирусът е нов, тепърва ще се проучва какво е точното му въздействие върху всички органи и системи на човешкото тяло. Трудно е да се каже на този етап дали Covid-19 пряко уврежда клетките на щитовидната жлеза. Пандемията предизвика огромен стрес - много хора загубиха работата си, други пък са социално изолирани и измъчени от задълженията да гледат децата си сами вкъщи. Увеличиха се вредните навици, намали се драстично спортът, движението, грижите за добрия вид и т.н, и т.н...

Това бързо доведе до влошаване на всички автоимунни заболявания, голяма част от които са тези на щитовидната жлеза като Тиреоидита на Хашимото, Базедовата болест и всички други. Това налага корекция на дозите на лекарствата, с които се лекуват пациентите и по-често проследяване на хормоните, както и повече работа за нас, лекарите, с тези пациенти.

Какво се случва с пациентите със захарен диабет при заразяване с ковид и след излекуване?
Като цяло диабетиците са рискова група за всякакъв тип инфекции, включително и Ковид. От досегашните наблюдения върху протичането на вируса е установено, че Covid-19 протича по-тежко при пациенти със захарен диабет, особено при тези с лош контрол на заболяването към момента на инфектирането, както и при хората с тежка степен на затлъстяване в комбинация с други придружаващи заболявания.

Ето поради тази причина съветвам пациентите със захарен диабет да приемат строго и отговорно предписаната им терапия, да проследяват редовно кръвната си захар и много стриктно да спазват противоепидемичните мерки.

При необходимост и притеснения от тяхна страна да не се колебаят да се свързват с лекуващия си лекар, защото в редица случаи се налага коригиране на дозите на лекарствата и нерядко смяна или спиране на част от медикаментите до преминаване на тежкия период на заразата.

Когато се наложи прилагане на кортикостероид при тези пациенти, това неминуемо влошава контрола на кръвната захар и налага нерядко включване и на инсулин, което е допълнителен стрес за пациентите.
Възможно е след преживяване на заболяването от коронавирус, пациентите със захарен диабет дълго време да останат с влошен гликемичен контрол. Ситуацията обаче е преодолима и подлежи на контрол, ако пациентът е отговорен и има добре изградена връзка на доверие с лекуващия си лекар.

От друга страна, има сериозни наблюдения на международни експерти, че вирусът може да бъде отключващ фактор за появата на захарен диабет. Хубаво е, че при редовно наблюдение и стриктен лекарски контрол може да се преборим с подобни опасности. Просто търсете помощ навреме, не неглижирайте проблемите с теглото, както и всякакви оплаквания, свързани с ендокринните жлези. Посещавайте редовно своя лекар, или поддържайте връзка по телефона с него, ако нямате друга възможност.

А какво е мнението Ви за прилагането на ваксините срещу Covid-19 при вашите пациенти?
За ваксините тепърва ще се трупа информация и опит. Често ми се обаждат пациенти, за да ме питат дали са подходящи в техния случай, като най-често става въпрос за пациенти с автоимунни заболявания. Не мога да им дам еднозначен отговор, защото и до нас – лекарите, още не е достигнала нужната информация за всички последствия от вируса, още повече за ваксините, изработени за борбата с него.

Какво препоръчвате на вашите пациенти, преживели Ковид?
Препоръките са индивидуални, в зависимост от това как е протекло заболяването, какви са придружававащите заболявания и възрастта на конкретния пациент.
Моята препоръка е всеки пациент с ендокринно заболяване след разболяване от Covid-19, да се свърже с лекуващия си лекар, а тези, които са лекувани за дълго и с високи дози кортикостероид,нека да се обърнат към ендокринолог. Ако имате такива проблеми, не се колебайте да ни звъните във ВИТА на телефоните на Регистратура: 02 960 49 50, 02 943 43 98, 02 45 22 000, 08899 22 000 или се запишете в superdoc.bg.

В МБАЛ "ВИТА" през месец януари  се провеждат БЕЗПЛАТНИ профилактични прегледи за пациенти с проблеми с ендокринните жлези и за хора с болестно затлъстяване. Тази инициатива е във връзка с Профилактичната здравна програма на Болницата и като част от дейностите за промоция на здравето и профилактика на значимите за обществото заболявания.

Програмата включва ежемесечни безплатни прегледи при лекари от различни специалности, по време на които достъп до висококвалифицираните специалисти има всеки записал се гражданин, а също и до нашите групи за взаимопомощ и консултации по разнообразни здравни проблеми, както и семинари, лекции и периодични срещи по обществено-значими здравни проблеми.

Ако имате проблеми с болестното затлъстяване, през този месец нашите специалисти са на Ваше разположение безплатно само след предварително записан час. Не е нужно да носите направление от Вашия личен лекар.
Очакваме Ви!