Полезно

Хранене по време на бременност - специфики, обосновка, някои правила

Д-р Мариана Мирчева, акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина в МБАЛ ВИТА

21 век е век на забързаното време, когато ядем набързо каквото ни падне -  век на полуготовите продукти, пакетираните лакомства, висококалоричните тестени и захарни изделия. Този тип хранене естествено и логично води до повишена заболяваемост и до развитието на множество хронични заболявания.

По време на бременност, поради специфичната връзка между майката и плода, неправилното хранене се отразява по много нeблагоприятни начини. Бременната жена и плодът са две страни на една скачена система. Плодът се развива и расте изключително бързо и всяка промяна на външните фактори му влияе много силно. От друга страна, всички органи в тялото на бремената са поставени в условия на повишени нужди и изисквания и много често се появяват заболявания, за които бременната не е подозирала преди да забременее.
 
За да функционира тялото в хармония, е нужно всички органи и системи да са в баланс. Регулаторите на този баланс в организма са хормоните. Повечето хора отъждествяват хормоните с тези от ендокринната система – полови, хормони на щитовидна жлеза, хормони на панкреаса и др. Те се отделят от един орган и чрез кръвта стигат до друг, където упражняват действието си. И са достъпни за изследване в кръвта.

Освен тях обаче съществуват обаче и тъканни хормони, така наречените паракринни и автокринни хормони. Те действат на съседни клетки или върху самата клетка, която ги е отделила. Техният ефект е много бърз и мощен. Те не се отделят в кръвта и не могат да бъдат измервани чрез стандартни кръвни изследвания.

И трите групи хормони са свързани и подлежат на взаимна регулация. Например, ако консумираме много сладки изделия, в кръвта ни се повишава глюкозата, която води до отделяне на голямо количество инсулин.  Той, от своя страна, води до повишаване на тъканните хормони, които са свързани с хроничното възпаление и стареене на тъканите. Всеки организъм, подложен дълго време на хронично възпаление, развива клиничната картина на някакво заболяване. В научната литература излизат все повече публикации, които доказват, че хроничното възпаление стои в основата на сърдечно-съдовите заболявания, диабета, автоимунните заболявания, неопластичните заболявания и др.

 За да не допуснем развитието на хронично възпаление в организма на бременната е добре още от началото на бременността тя да е запозната с няколко прости правила за здравословен начин на живот. Добре е дневният прием на вода да бъде над два литра, а при наличие на наднормени килограми - над 2,5 литра.

Храненето трябва да бъде разпределено за деня през 3-4 часа, за да няма чувство за глад и след това консумация на голямо количество храна, което неминуемо ще доведе до отделяне на повишено количество инсулин. Това е свързано с нарушена регулация както на ендокринните, така и на тъканните хормони и развитие на хронично възпаление.

Освен количеството, огромно значение има и видът на приеманата храна. Важно е всяко хранене да е балансирано и да съдържа едновременно белтъци, въглехидрати и мазнини.

Препоръчителните белтъци, които е нужно да участват в диетата на бременната, са немазните меса – пилешко, пуешко, телешко, риба, яйца и млечните продукти с ниска масленост. Най-подходящи са изварата и скира, като най-чист източник на протеини.

От въглехидратите неподходящи са тестените храни, сладките изделия, както и подсладените напитки. Добър избор за прием на въглехидрати са всички зеленчуци, плодовете, бобовите култури и пълнозърнестите пшенични изделия. От мазнините благоприятен избор са ядките, зехтина, авокадото, таханите.

Ако бременната спазва балансиран хранителен режим, тя намалява риска за развитие на усложнения, свързани с бременността, като развитие на прееклампсия, ретардация на плода,  макрозомия на плода или гестационен диабет. Контролът на растежа на плода, съчетан с доплерови изследвания, проведени от квалифициран акушер-гинеколог, може значително да намали риска от гореописаните състояния.

Правилният начин на хранене има множество други полезни ефекти върху бременната: подобрява се здравината на ноктите, видът на косата, сънят става по-здрав, липсва умора при събуждане, намалява метеоризма и констипацията, характерни за бременността.

Добавянето на Омега-3 мастни киселини към диетата може да потенцира тези ефекти. Това са дълговерижни мастни киселини, които се съдържат в рибеното масло. Две от тях са ключово важни – докозахексаеновата киселина (DHA) и айкозапентаеновата киселина (EPA). EPA има протективно действие върху сърдечно съдовата система, намалява риска от съдови инциденти и заболявания. За DHA е установено, че изгражда около 60% от човешкия мозък. При нарастването си плодът има повишени нужди от DHA, които той използва от резервите на майката, за  да изгради  мозъчните си структури. Според някои клинични проучвания, точно резкият спад на DHA  в организма на майката в трети триместър е причина за следродилните депресии.

Все повече проучвания показват връзката на приема на Омега-3 от бременната и по-дългото протичане на бременността – тоест приемът им има протективен ефект върху преждевременното раждане. Множество неонатологични проучвания върху бременни, приемали Омега-3, сочат и благоприятен ефект върху развитието на нервните структури и зрението  на плода.

Подборът на подходящ препарат е много важен. За бременните пациенки е подходящ приемът само на високопречистени Омега-3, произведени в химическа форма, подходяща за възприемане от тялото. Нископречистените препарати могат да бъдат дори вредни, поради възможно  съдържание на живак, арсен, олово диоксини и др. Поради гореописаните факти изборът на продукт и дозовият режим на Омега-3 е ключов.

В заключение, колкото по-балансиран е хранителният режим, толкова по-голям е шансът бременността да протече без усложнения и съпътстващи заболявания. Балансираното хранене дори и на фона на отклонения  в растежа на плода, контролирано от специалист, може да доведе до нормализиране в растежа на плода и количеството на околоплодните течности.