Полезно

Как да се справим, ако след раждането се окаже, че бебето има медицински проблем – насоки и съвети от неонатолога д-р Боряна Иванова от ВИТА

1.  Д-р Иванова, как се установява, че новороденото има проблем? Кога са първите прегледи след изписването от родилния дом?
По протокол е задължително посещение от личния лекар в дома Ви за оценка на общото състояние на детето веднага след изписването. Тогава той извършва обстоен клиничен преглед, като преценява тонуса, реактивността, протичането на физиологичната жълтеница на бебето. Лекарят дава препоръки за храненето, отглеждането, всички хигиенни грижи и отговаря на всички въпроси на родителите. Ако се касае за преждевременно родено бебе, лекарят се запознава с медицинската документация и медикаментите, които приема то. При установени отклонения от нормата, се извършват необходимите консултации и се назначава съответното лечение.

2. Кои са препоръчителните консултативни прегледи?
Прави се скрининг на тазобедрените стави за изключване на дисплазии. Хубаво е това да стане възможно най-рано, с оглед необходимостта от навременни корекции. При наличие на отклонения, при ехографското изследване се назначава носене на  ортопедични гащички .

В случай, че се установи какъвто и да е проблем, се извършват периодични контролни прегледи за проследяване на промените в конфигурацията на тазобедрените стави, по преценка на ортопеда.

Консултация с ортопед се препоръчва понякога веднага след изписването, когато още в отделението са установени някакви костно-ставни  аномалии - най-често "криво  стъпало".

3. А кога се изследват вътрешните органи на бебето с ултразвук?
Ехографско изследване на коремните органи във ВИТА се извършва рутинно на шестия месец след раждането, когато се провеждат и обичайните параклинични изследвания: пълна кръвна картина и биохимично изследване на урина.
Целта на ултразвуковото изследване е да се изключи наличието на морфологични промени по системите - най-често разширение в бъбречните легенчета и уретери, везико-уретерален рефлукс и други.

4. А как се изследват проблемите с развитието на черепа на новороденото?
Прави се транс-фонтанелна ехография. Тя е задължителна при всички родени преждевременно деца, както и при новородени с тежка асфиксия. Препоръчителна е и при значително нарастване на обиколката на главата и съобразно размерите на предната фонтанела и черепните шевове.

5. Как се действа, ако бебето има по-сериозен проблем?
Поведението при открити отклонения от нормата при клинично и ултразвуково изследване изисква комплексен и понякога интердисциплинарен  подход. Лекарите ще направят допълнителни образни изследвания, ако се налага - функционални изследване на отделителната система, понякога - диспансеризация, в някои случаи - дългосрочна профилактика, лечение и проследяване при вродени аномалии в развитието. Възможно е да се наложи и оперативно лечение, но всичко се преценява съобразно конкретния случай.

6. Нормално е родителите да се разстройват от новината, че бебето не е съвсем здраво ... Как Вие – лекарите, постъпвате при поднасянето на тази информация?
Спокойствието и адекватната реакция на родителите зависи от коректното поднасяне на информацията. Необходимо е достъпно да им разясним естеството на проблема като начало. После набелязваме някакъв план на
диагностичното  и терапевтично поведение с различни варианти и гледни точки. Но най-важно е да изградим атмосфера на доверие между лекаря и родителите, която ще допринесе неимоверно много за успешното лечение, защото понякога пътят не е кратък и минава през много перипетии.