Полезно

Какво отговаря на изказвания като „Дайте нещо за имунитет“ или „А няма ли нещо за имунитет?“ д-р Ива Иванова - педиатър във ВИТА

1. Какво е характерно за детското здраве през пролетта? Кои са най-честите неразположения и на какво се дължат?
На прага на настъпващата пролет, след дългата, студена, мрачна зима, изпълнена с респираторни страдания, ние като че ли оставяме предпазливостта на заден план  - очаквайки с нетърпение слънцето и разходките на открито в минимално облекло, неподозирайки резките влошавания и затопляния ... а вирусите още не са си отишли. В този преходен период все още вероятността за дихателни инфекции не е намаляла. Пролетта е и времето за обостряне на някои алергии при предразположените организми, свързани с цъфтежа на растенията. Поради консумацията на предимно консервирани храни и липсата на пресни плодове и зеленчуци, което за щастие с годините все повече се променя като тенденция, и то в позитивна насока, при доста дечица се усеща липса на витамини и минерали.

2. Как да разберем дали детето страда от липса на витамини? Необходими ли са някакви изследвания?
Самата думичка витамин съдържа в себе си „живот - вита“, така че най-сигурният признак за недостиг на витамини е загуба на обичайната ни жизненост. Децата стават вяли, отпуснати, без настроение, нямат обичайната си енергия за пакости. И докато преди години зимният пазар беше дефицитен на пресни плодове и зеленчуци, сега нямаме извинение да не снабдяваме детския организъм целогодишно с такива, което е най-сигурното средство за борба с липсата на витамини. За липсата на някои витамини и минерали си има клинични белези – като витамин С, Д, А, желязо, калций и тн. По-добре е, вместо ежедневно да се чудим какви по-специализирани изследвания да пуснем на децата си, да ги приучим да се хранят разнообразно и пълноценно като започнем с пример от самите себе си, както и да предпочитат да  изкарват време на открито , сред природата, на чист въздух, в планината и парка, а не в затворени помещения; да спортуват, да обичат движението и да се усмихват повече. Иначе да, има и изследвания, които биха могли да се направят, но нека това става по преценка на личния педиатър,след щателна анамнеза във връзка със състоянието на детето.

3. Как може да подсилим имунитета на мъниците?
„Дайте нещо за имунитет“ или „А няма ли нещо за имунитет?“ са изказвания, които винаги ме карат да се усмихна, след като съм обяснявала дъъъълго и обстоятелствено по време на консултация колко е важен приемът на достатъчно количество течности, и то на физиологични течности, богата на плодове диета, зеленчуци, супи, меса, млечни произведения, повече време на открито – дали по повод на остро страдание или в общопрофилактичен аспект.


Търсим вълшебното хапче, което веднагически да сътвори чудеса, които физиологично се случват с години. Е, няма такова... И не е редно да има!


Характерно за детския имунитет е, че се гради бавно и постепенно, достига ниво като при възрастните някъде към 6-7-8-9 годишна възраст, става все по-силен и по-силен след всяко боледуване и много лесно се влошава след прием на различни по тежест медикаменти. На пазара има изобилие от препарати, дали на растителна основа, дали хомеопатични, витамини и минерали, или по-сериозни. Но е и факт, че имунната система е от най-непроучените в човека. И давайки й насоки да върви по един или друг начин, „подсилвайки я“, ние нямаме абсолютно никаква представа дали няма да я насочим по грешен път. Затова винаги предпочитаме това да става по естествен механизъм, па макар и бавно – всичко е начин на живот и начин на хранене.

4. Безспорно храненето и разходките активират силите на организма... Kaкви са вашите съвети в тази посока?
Така е, да  - нека да привикнем децата си да консумират това, което прави организма им една добре сработена машинка, нека ги влюбим в природата, нека заедно работим за едно по-здраво и любознателно поколение. Бих посъветвала родителите да бъдат светъл пример за своите деца и в това направление – нека заедно приготвят храната за деня, заедно я избират в магазина, а защо не и заедно да я отглеждат, нека заедно изкачват върхове, да опознават растения, птици, бозайници,насекоми в дивия свят. Няма как родителят да преглъща бургер или вафла и да очаква от детето да изяде приготвената салата, или пък да лежи през целия ден и в същото време да дава ценни наставления колко важно е движението.


Във връзка с храненето през пролетта – това е сезон, който ни предлага изобилие от пресни храни - нека се възползваме. Да, изобилстват нитратите, но има  начини човек да подбере и по-естествени храни. Времето през пролетта става все по-подходящо за престой на открито – не го пропилявайте със затворени пространства. Като, разбира се, трябва да сме внимателни с това доколко е облечено детенцето – да не го прегреем или простудим. И още веднъж  – заразете го със своя светъл пример, нека това, което искаме от децата си, се превърне и  в наш модел на поведение. Нека бъдем по-често заедно с децата си, на открито, на слънце, на въздух.

5. Нужен ли е допълнителен прием на имуностимуланти, на витамини? Могат ли родителите сами да ги изберат или е редно да се консултират с педиатъра?
Да, изключително необходими са ни витамин слънце, вода, въздух, планина, храна и ако все пак сме решили така или иначе да даваме нещо артифициално на децата си, нека това бъде консултирано с личния педиатър – все пак той познава начина на боледуване на детето, слабите му места, нуждите му – от медицинска гледна точка. Нека подборът на медикамент не бъде по критерий „една приятелка каза... на комшийката това помогна“. Естествено никой не би могъл да спре родителите и те сами да подберат, но смятам много по-издържан би бил изборът на педиатъра.

6. Вашата рецепта за здраво и щастливо дете през пролетта?
Светът на децата е съвършен – там изобилстват усмивките, чистите и искрени взаимоотношения, светлината, слънцето и топлината ! Щастливото и усмихнато дете е здраво дете, а това се постига най-лесно в семейството. Не забравяйте, че времето, прекарано с децата, е безценно – както за родителите, така и за мъниците. И какъв по-добър имуностимулант от безброй детски усмивки, смях и веселие с мама и татко.


Грабвайте раниците, хващайте горската пътека, попивайте с всяка глътка планинска благодат и правете децата си щастливи – те го заслужават!!!