Полезно

Лятната аптечка на д-р Цокова от ВИТА за спокойна почивка с деца

Лятото е в разгара си! Дългоочакваната ваканция за цялото семейство чука на вратата ... Но с деца на море или пък на планина е едно комплексно преживяване, при което е хубаво да сме подготвени за всякакви неприятни ситуации. Затова спешната аптечка за пътуване е абсолютно необходима. Всички се надяваме да не я ползваме, докато я подготвяме, но сме по-спокойни, ако ни е под ръка при нужда. Какво трябва да съдържа лятната аптечка на майката според педиатъра от ВИТА д-р Румяна Цокова? Ето:

Списък с най-важните неща при пътуване с дете:
Риванол
Спирт
Кислородна вода
Стерилни марли
Бинт
Памук
Лейкопласт с различна ширина
Антибиотичен крем или маз
Тампони за уши
Дезинфектант за ръце
Мокри кърпички с 99% вода и на спиртна основа
Крем слънцезащитен –  задължително 50 фактор
Крем с цинков оксид при изгаряне
Слънчеви очила за детето
Репеленти срещу насекоми
Успокояващи или охлаждащи кремове при ухапване от насекоми
Термометър
Температуропонижаващо средство за съответната възраст
Обезболяващи средства
Сироп, капки и таблетки за смучене при болно гърло
Капки за уши и нос
Антиалергично средство
Ампулки физиологичен разтвор
Витамин С ампули
Препарат в случай на разстройство
Пробиотик
Препарат против повръщане
Ножици, пинсета
Медицински ръкавици

Добре е да знаем още:

 • Важно е да се погрижите тези лекарства да се съхраняват при подходяща температура, по възможност не на пряка слънчева светлина.
 • Пазете медикаментите старателно от достъп на деца! Осигурете си или чантичка със заключване, или недостъпно за децата място.
 • В случай, че детето ви се нуждае от специални лекарства, не забравяйте да вземете достатъчно количество, без да разчитате, че винаги има откъде да си купите.
 • Не вадете блистерите от оригиналните им кутии с отбелязан срок на годност под предлог, че заемат много място.
 • Не изхвърляйте и упътванията към лекарствените средства, защото не знаете каква информация ще Ви потрябва при възникнал проблем.
 • Носете си рецептите за предписаните лекарства, особено ако ще летите със самолет или ще преминавате държавни граници.
 • Под никакъв предлог не позволявайте на детето да пие вода от чешмата, в това число избягвайте да му давате в заведенията айран, лед в напитките или таратор, които също съдържат вода от чешмата. Достатъчно е дори минимално количество вода, която съдържа микроорганизми, за да се стигне до инфекция.
 • Не яжте и не давайте на детето храна от подозрителни източници.
 • Спазвайте стриктна хигиена – мийте ръцете възможно най-често, използвайте антибактериални разтвори за ръце и мокри кърпички.
 • Ако детето е още бебе и се храни с адаптирано мляко – хубаво е освен основното мляко, родителите да имат в себе си специално диетично адаптирано мляко в случай на остра диария.
 • Не забравяйте специалните памперси за басейн, ако детето е малко.
 • В случай, че сте сред природата, преглеждайте внимателно тялото на детето след излизане навън, за да сте сигурна, че не сте станали жертва на кърлежи.
 • И не на последно място, не забравяйте телефона на своя педиатър и здравния картон на детето.


Ако имате други въпроси или нужда от консултация преди пътуването, педиатрите на ВИТА са на Ваше разположение, а час за преглед при доктор Румяна Цокова може да запазите, като се обадите на телефоните на Регистратура или през платформата superdoc.bg.