Съобщение
09.05.2017

Модерна 3-в-1 апаратура заработи в анестезиологията на МБАЛ „Вита“

BIS™ монитор,  софтуерен перфузор и ларингиална маска гарантират безопасността и комфорта на пациента

 

Отделение по Анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Вита“ закупи най-актуалната patient-safety апаратура с цел осигуряване комфорта на пациентите по време на оперативни интервенции. Новият BIS™ монитор дава възможност за следене дълбочината на хипнозата вследствие анестезията и по този начин не се допуска будност по време на обща анестезия.


Будността на пациента е световен проблем. Въпреки, че е поставена пълна упойка, активирано е апаратно дишане и физическата активност е ограничена, пациентът съобщава, че е чувал какво се случва около него по време на операцията. С новия апарат мониторираме дълбочината на анестезията и осигуряваме пълната релаксация, без да допускаме будност. Гарантира се и успокояването на мускулатурата, което е ключово за целите на хирургията. Към монитора имаме и перфузор със специален софтуер, който дава възможност за тотална контролирана анестезия (TCI). Чрез актуалния софтуерен продукт следим концентрацията на анестетика в тялото. По този начин осигуряваме нужната дълбочина на упоеност. Друга новост, дори и за България, е ларингиалната маска. Тя дава възможност за поставяне на стомашна сонда. Така предотвратяваме риска от връщане на стомашното съдържимо и попадането му в дихателните пътища.


Целта ни е да се погрижим максимално добре за здравето и комфорта на пациентите в операционните на болница „Вита“. Затова закупихме и съвременна затопляща система с топъл въздух. Апаратът отвежда контролиран топъл въздух към специално одеало, с което е покрито тялото. Така пациентите на операционната маса се затоплят и успокояват още докато са в съзнание. Това е добре, както за оперирания, така и за лекарите. Защото, ако тялото изстине, охлаждането става проблем и могат да настъпят затруднения като нарушение в кръвосъсирването например. Болница „Вита“ е предпочитано място за раждания, а когато се налага оперативно раждане, от самата спинална анестезия се получава преразпределение на кръвта към долните крайници и от там - охлаждане на тялото. Пациентката започва да трепери. Благодарение на съвременната системата с топъл въздух бъдещата майка остава по-спокойна.  Друго отлично приложение на затоплящата система е при пластични операции, както и при оперативни интервенции на долните крайници за целите на ортопедията,“ обясни д-р Тихомир Савчев, управител на МБАЛ „Вита“.