Новини
15.05.2023

Нов апарат за слухов скрининг във ВИТА

МБАЛ ВИТА вече разполага с нов, последен клас апарат за слухов скрининг, с който се извършват прегледи на новородените деца.

Всички бебета, родени в Болница ВИТА, които нямат задължителен слухов скрининг, може да се запишат, за да им бъде направено изследването абсолютно безплатно.

Записването става всеки работен ден от 8:00 до 12:00 ч. при медицинския секретар на отделението на тел. 02 4522 225. Изследването ще се осъществява всеки работен ден от 13:30 до 15:00 часа в залата за изписване в Неонатологично отделение. Препоръчваме бебетата да са нахранени или майките да носят със себе си храна и биберон, за да може детето да е сито и максимално спокойно по време на прегледа.

С провеждането на неонаталния слухов скрининг се дава възможност за навременна диагностика на увреждане на слуха, което е условие за последващото успешно лечение.

Неонаталният слухов скрининг има за цел да обхване всички новородени деца в страната. Провежда се в родилните и неонатологичните отделения, като се използва неинвазивна и достоверна скринингова апаратура. При установяване на отклонение или съмнение за намален слух, детето се насочва за допълнителна диагностика и уточняване на слуховия анализатор в УНГ клиника и за предприемане на необходимото лечение.

По този начин за децата с увреден слух може да бъде постигнато нормално развитие, включително на речта, както и пълна социална адаптация и реализация в обществото.

Изследването е бързо, лесно, безболезнено, отнема само няколко минути, най-често докато детето спи, като малък гумен накрайник се поставя на ухото на детето и апаратът показва дали детето има нормален слух. Не се налага даването на анестезия или друга медикаментозна подготовка на новороденото.
Очакваме Ви!