Полезно

Ослепителният бронзов загар е лятната мечта на всяка красавица. Как да го постигнем, без да си навредим, според д-р Гергана Манолова – дерматолог във ВИТА?

Топлината, светлината и лечебната сила, идващи от слънцето, са нашият източник на живот. Проблемът е, че за да извлечем тези ползи, трябва да спазваме няколко важни правила, които ще ни позволят да се наслаждаваме безопасно на животворните му лъчи.

Всички ние сме различни, имаме различни тела, кожата ни също е различна. Има една ска̀ла, наречена Ска̀лата на Фицпатрик, която представлява числова схема за класифициране цвета на човешката кожа, използвана от дерматолозите в целия свят. Разработена е като начин за оценка на реакцията на различните видове кожа към ултравиолетовата (UV) светлина. Тя класифицира кожата на типове, като се базира на количеството пигмент в организма - меланин, както и  на това, как реагира кожата на влиянието на слънцето върху нея. Тази скала е шестстепенна и помага на дерматолозите да правят диагностика и профилактика на различните кожни заболявания.

Рискът от различни заболявания на кожата се определя спрямо това, кой тип е Вашата кожа според ска̀лата на  Фицпатрик. Това е решаващо за Вашето ежедневие. От него зависи каква част от деня и колко време може да прекарате безопасно на плажа, каква е сумарната доза слънчева радиация и други външни климатични въздействия, които може да понесете.
Общо взето, тъмният тип кожа предполага повече свобода и безопасно излагане на слънцето, докато светлите кожи изискват повече грижа и предпазване.

•    Първото правило, валидно за всеки тип кожа е, че безопасните часове за излагане на слънце са рано сутрин до около 11 часа и следобед след 16.30 -17 часа.

•    Използването на подходяща фотозащита е задължителна за всички типове кожа. От Първи до Трети фототип – светлите мъже и жени, са склонни към лесно изгаряне, дори при използването на висок защитен фактор.  При тях не трябва да се прекалява с дълго и често  излагане на слънце.

От Четвърти до Шести фототип – по-тъмнокожите хора,  може да се излагат продължително на слънце с минимален риск от изгаряне.

 Слънцезащитни продукти трябва да се използват винаги - и през лятото, и през зимата. Когато сме в градска среда, те може да са с по-нисък фактор - 15, 20, 30, като той винаги трябва да бъде съобразен с типа на кожата и с нейното здравословно състояние. Когато сме в планината или на морския бряг, факторът трябва да е по-висок.

Има пациенти, при които се налага използването дори на фактор 100. Често ние, дерматолозите, предписваме използването и на дрехи с импрегнирана SPF защита.

За кожа, склонна към алергии, трябва да се използват кремообразни текстури, хубаво е да се избягва олио и аерозол. В медицинската козметика има продукти, които са предназначени точно за хора, склонни към слънчева алергия. Желателно е те да започнат подготовката си доста време преди прякото излагане на слънце. Често тази подготовка включва използването на антихистамини, в доста по-малко случаи – правене на слънчеви бани. От голямо значение са и материите, от които е направено облеклото им.

Има дори хора, за които е абсолютно противопоказно прякото излагане на слънце. Това са пациентите с лична и фамилна анамнеза за меланом, множество невуси, лупус и различни рискови заболявания.

•    Друго важно правило за безопасно наслаждаване на слънчевите лъчи е през летните месеци да не използваме процедури с аблативни лазери, химични пилинги, както и всякакви манипулации, изискващи нанасянето на различни киселини, нарушаващи повърхностния слой на кожата.

•    През жарките месеци избирайте мезотерапии, които да осигуряват оптимална хидратация на кожата, хиауронови  филъри, ботулинов токсин и други подобни процедури, след които няма риск да получите петна или да повредите кожата си, когато излезете на слънце.

•    Автобронзанти е безопасно да използвате, само в случай, че са медицински продукти и са с добре проверени съставки. Те са за периодите, когато не се излагаме на пряка слънчева светлина.

•    Диетата и дерматологията имат пряка връзка. Когато сте здрави отвътре, това си личи и по вида на Вашата кожа. Добрата хидратация и здравословното хранене помагат за правилния, добър тургур на кожата, а това води до намаляване на риска от изгаряне и пигментации.

•    Солариумите може да са полезни, само ако се прилагат в минимални дози, с правилна подготовка на кожата преди и по време на ползване. Важното е да не се прекалява. Задължителна е добрата подготовка на кожата преди третиране със солариум, особено при кожата от втори и трети фототип.

•    Ако все пак допуснем изгаряне на кожата от слънцето, много важно е веднага да потърсим медицинска помощ. Често пациентът не може сам да прецени дълбочината и степента на изгаряне. В никакъв случай не бива да се самолекувате, защото може много лошо да си навредите с бабешки рецепти и различни митологични мехлеми. Посещението на лекар е задължително!

 Специалистите във ВИТА са на Ваше разположение за записване на час за преглед и консултация през телефоните на Регистратура или през superdoc.bg.

Приемът на достатъчно количество вода, напитки ( без алкохол и газирани питиета), които да възстановят водния баланс и нанасянето на омекотяващи и хидратиращи продукти ще бъдат от полза. Но те не отменят посещението при добър лекар, който ще назначи адекватното лечение.