Полезно

Репродуктивните проблеми от А до Я – Д-р Мая Василева от ВИТА Инвитро център отговоря на най-често задаваните въпроси на двойките с проблеми при забременяването

1. Д-р Василева, какво представлява инвитро процедурата?
Инвитро процедурата представлява един сложен процес, който включва поредица от множество манипулации, водещи до крайната цел - положителния тест за бременност.

  • Започва се със преглед на пациентката по време на менструалния цикъл и стартиране на хормонална стимулация при наличие на подходящи условия;
  • Следват прегледи през няколко дни за проследяване нарастването на фоликулите в яйчниците;
  • При достигането на определени размери се планува фоликуларната пункция. Пациентката постъпва в определения ден и след прилагането на кратка венозна анестезия се пристъпва към пункция под ехографски контрол на фоликулите в двата яйчника;
  • Аспирираните яйцеклетки се предават на ембриолог;
  • Партньорът отделя еякулат и се стартира биологичната част на процедурата;
  • Ежедневно се проследяват оплодените яйцеклетки и се преценява денят на ембриотрансфер;

Максималният брой на ембрионите е 2 до 3 броя в зависимост от деня на трансфера и от годините на пациентката;

  • Останалите ембриони се замразяват  и се използват в случай, че не настъпи бременност.


2. Кой е най-разпространеният метод, към който се насочват повечето двойки с репродуктивни проблеми?
В началото при липса на ясна причина за стерилитета най-често се пристъпва към инсеминация. При липса на бременност след четири инсеминации се преминава към инвитро процедура.

3. Каква е разликата между Инвитро и вътрематочна инсеминация? Как протича всяка от двете процедури?
Разликата между инсеминация и ин витро процедурата е значителна.

При инсеминация може да се приложи лека овариална стимулация с таблетки или без никаква стимулация  да се проследи нарастването на фоликула в  яйчника с ехограф и да се установи точният  момент на овулация. В деня на инсеминацията  партньорът отделя еякулат, който се обработва и се инжектира с много тънък катетър в маточната кухина на партньорката. Пациентката остава в покой около 15-20 мин  и след това може да се завърне към ежедневните си ангажименти.

При инвитро процедурата хормоналната стимулация е най-често инжекционна и налага посещаване на кабинета за проследяване на овариалния фоликуларен отговор ежедневно или през ден. Има различни протоколи, по които се провежда стимулацията. В определеният ден за фоликуларна пункция пациентката постъпва в болницата и след въвеждането й в анестезия под уз контрол се провежда фоликуларната пункция.

При тази манипулация има известни рискове, което налага пациентката да бъде активно наблюдавана минимум два часа след процедурата и след това да бъде изписана. При желание на жената, тя може да ползва болничен лист в рамките на 20 дни. Дават се предписания за избягване на физически натоварвания и спорт. Между 3-ти и 5-ти ден след пункцията се прави ембриотрансфер.

4. Всяка жена ли може да се подложи на такава процедура? Има ли противопоказания?
Всяка жена може да се подложи на тази процедура, ако няма сериозни заболявания, при които  бременността да е противопоказана. Такива са злокачествени заболявания, тежки заболявания на сърдечно-съдовата система, хепатити, заболявания на кръвта,  хормонозависими тумори от различен произход, хормонални проблеми преди корекцията им медикаментозно, заболявания, които могат да се унаследяват в поколението и водят до тежка инвалидизация или летален изход и много други.

Ако пациентката съобщи за придружаващи заболявания, задължително се прави консултация със съответен специалист преди инвитро процедурата. Преди започването й се съветва жената да направи профилактичен преглед и кръвни изследвания, цитонамазка,  вагинален секрет, преглед на млечни жлези.

5. Темата за ваксините е актуална в момента. Има ли връзка между Covid ваксината и изкуственото оплождане?
За момента няма убедителни данни за негативен ефект на Ковид ваксината и изкуственото оплождане. Съветваме, ако пациентите желаят да се ваксинират, това трябва да стане поне три месеца преди стартиране на инвитро процедурата.

6. Какви са необходимите изследвания, през които трябва да се премине?
При първоначалния преглед се извършва стандартен гинекологичен преглед с микробиология на вагинален секрет, цитонамазка, ехография, цервикален секрет за хламидия, хормонални изследвания между 2-5 ти ден от началото на цикъла. Назначава се цветна снимка на маточните тръби. Необходим е общ преглед, ехография на млечни жлези, кръвни изследвания. Прави се и спермограма и микробиология на еякулат при партньора. С всичките тези изследвания се цели установяване на причината за стерилитета.

7. Колко инвитро процедури средно са необходими, за да се стигне до успешно забременяване?
Това е изключително индивидуално и зависи от много фактори - общо състояние, години, причина за стерилитета. Бройката на инвитро процедурите, определени от Фонда по Асистирана репродукция, са четири. Те се заплащат от държавата.

8. Какви са следващите стъпки след подлагане на изкуствено оплождане?
При неуспех с инвитро продедурите се преминава към донорски яйцеклетки или сперматозоиди или към процедура на осиновяване.

9. Каква е цената на една инвитро процедура? А на цялостното лечение? Каква част се поема от държавата и какви са изискванията една двойка да се възползва от финансовата помощ?
Цената на една инвитро процедура е около 3000 лв без лекарствата. Стимулацията зависи в голяма степен от яйчниковия резерв. Така  цената може да достигне до 5000 лв. заедно с лекарствата. Преди стимулация се правят изследвания и прегледи на всеки от партньорите, като стойността е различна и зависи от желанието на пациентите да се възползват от здравна каса или не, ако са здравно осигурени. Без касата са в рамките на 300 лв. на всеки партньор.

11. Разпространено ли е у нас замразяването на яйцеклетки?
В последните години все повече жени над 30 години се интересуват от процедурата по замразяване на яйцеклетки. Съветваме жените да не чакат и да забременяват, ако имат надежден партньор. Обясняваме, че при размразяването на яйцеклетките, не всички се възстановяват и са годни за инвитро оплождане. Не съветваме пациентки над 38 години да замразяват овоцити поради  все по-големия брой на яйцеклетки с влошено качество. Получаването на яйцеклетите може да се получи в хода на спонтанен цикъл или след стимулация.

Затова, моят съвет е навреме да се обърнете към специалисти по репродуктивна медицина, защото всеки случай е индивидуален и какво е най-добре за вас, може да определи единствено и само специалист. Ние, от ВИТА ИНВИТРО Център, сме на Ваше разположение след записване за час за преглед на телефоните на Регистратура или през платформата superdoc.bg.