28.05.2021

Стомашен ботокс в МБАЛ Вита – съвременна иновативна помощ при лечение на затлъстяването

Диетите изобщо не Ви помагат, не успявате да се откажете от десертите, работата Ви не включва никакво движение, имате 10-15 излишни килца, но много искате да отслабнете? В този случай е незаменима ролята на стомашния ботокс / Stomach Botox/, който е нова, модерна и ефективна манипулация за намаляване на апетита, прилагана с успех от специалистите в МБАЛ Вита.
 

Какво представлява ботоксът на стомаха?
Това е манипулация, често прилагана в света през последните 10-15 години. Поставянето на ботулинов токсин /ботокс/ в стомаха е нов метод за отслабване, основан на инжектиране на ботокс в определени части на стомаха по ендоскопски път. Така свиването на стомашните мускули се ограничава, скоростта на стомашното изпразване се забавя и апетитът на пациента рязко намалява.

По какъв начин се извършва процедурата?
Първо да уточним, че не се касае за операция, дори не се налага пренощуване в болницата. Това е изцяло ендоскопска процедура, извършвана през устата. Извършва се задължително на гладно с гастроскопско изследване. Единственият дискомфорт, който пациентът усеща, е убождането при венозното поставяне на упойката преди началото на гастроскопията. Това изследване позволява да се изследва в детайли вътрешността на стомаха. След щателен оглед, на точно определени места се инжектира ботокс.

Процедурата продължава средно между 15 и 20 минути, след което пациентът се събужда, а час - два по-късно вече е изписан.

За кого е подходяща тази манипулация?
За всички пациенти, които не успяват да спазват диети, за тези, които не се движат редовно и за тези, които имат здравословни проблеми, свързани със затлъстяването, това е едно добро решение.

Този метод се прилага при пациенти с индекс на телесна маса /ИТМ/ не по-висок от 35 и на възраст от 18 до 65 години.  За хора с по-висок индекс на телесната маса и за по-възрастни не е препоръчителен.

Понякога, по време на извършване на гaстроскопията, има вероятност да бъде открито заболяване на стомаха, което е било неизвестно за пациента до този момент. В такъв случай инжектирането на ботокс не може да бъде извършено. Заболявания от този род са: язва на стомаха, гастрит и язва на дванайсетопръстника, като стомашният ботокс следва да се приложи едва след тяхното лечение.

Колко килограма губят пациентите след стомашния ботокс?
С този метод може да загубите между 4 и 20 килограма за 5-6 месеца. Съществено е да установите един нов начин на хранене след тази манипулация, който след това да стане постоянен за Вас.

Колко време продължава ефектът след процедурата?
Ефектът на стомашния ботокс започва 72 часа след процедурата и продължава около четири до шест месеца. След това трябва да се направи преглед и оценка как върви отслабването и дали са компенсирани съпътстващите затлъстяването увреждания.

При определени условия ботоксът може да бъде повторен след шест месеца три пъти подред.

Стомашният ботокс не трябва да се повтаря при пациенти с адекватна загуба на тегло и с елиминирани здравословни проблеми, като се препоръчва да се продължи с диета и спорт.

Какви са предимствата на стомашния ботокс?
Основното предимство на стомашният ботокс е, че процедурата не е хирургична и пациентът се връща веднага в ежедневието. Тъй като няма разрез и шевове, не се изисква следоперационна превръзка и възстановителен период. В сравнение с другите процедури за отслабване, стомашния ботокс е с най-комфортен начин за отслабване.

Има ли стомашният ботокс странични ефекти и какви са те?
Ботоксът, който често се прилага в медицинските естетически процедури в света, няма известни каквито и да са опасни странични ефекти. Тъй като приложението на стомашен ботокс е ендоскопска процедура, в литературата не се съобщават значими странични ефекти.

Не е подходящо да се прилага стомашен ботокс при хора с мускулни заболявания и хора с алергии към ботокс.

Къде и как може да се консултираме и да се запишем за стомашен ботокс?
В България стомашен ботокс се поставя единствено в МБАЛ Вита.

Цената е 1600 лева и в нея влиза:
•    преглед от гастро-ентеролог преди самата манипулация;
•    минимални лабораторни изследвания
•    гастроскопия;
•    анестезия;
•    всички необходими консумативи.

За да се запишете за стомашен ботокс, може да се обадите на Регистратура в МБАЛ ВИТА База 2 или като кликнете на този бутон:

Запази час онлайн