Полезно
29.01.2021

ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР: Д-р Мерилин Иванова за гастроезофагиалния рефлукс при бебетата

- Д-р Иванова, какво стои зад абревиатурата ГЕР?
Медицинският термин гастроезофагиален рефлукс произхожда от латинските наименования на засегнатите органи (стомах и хранопровод) и формата на засягане рефлукс - означава връщане на обратно. По същество малко количество от стомашното съдържимо се връща в посока, обратна на физиологичната, тоест към хранопровода и устната кухина, като част от него изтича през устата.

Стомахът, хранопроводът и устната кухина имат различни по структура лигавици, приспособени да функционират оптимално при определена киселинност. Оттук произтича и проблемът. В стомаха, заради солната киселина разграждаща храната, средата  е обичайно с много по-кисел състав. При попадане на мляко, смесено със солна киселина в хранопровода, се дразни лигавицата и това води до промени в структурата й.

- Защо засяга бебетата?
Анатомичното и функционално несъвършенство на системите в организма на бебетата, което се преодолява с порастването, понякога довежда в най-ранна възраст до поява на преходни, но неприятни симптоми. Причина за ГЕР е незавършеността в структурата и функцията на пръстеновидния мускул, който се разполага на прехода на хранопровода в стомаха. При нормални обстоятелства този мускул се отваря само при преглъщане, за да може да премине храната в стомаха, а после плътно се затваря. При кърмачетата все още не е усъвършенстван този рефлекс.


Предимно хоризонталното положение на тялото и липсата на плътност в консистенцията на приеманата храна също значително улесняват рефлукса на стомашното съдържимо, който понякога може да е в минимално количество и безсимптомен –„тих“ рефлукс.

- Какви са симптомите?
-Влошени общо настроение и тонус, плачливост, раздразнителност;
-Неколкократни повръщания в рамките на деня на малко количество храна, непосредствено след нахранване, при тежките форми и в напреднал стадии може да се открие и кръв в повърнатото;
-Преживяне на попадналото в устната кухина стомашно съдържимо;
-По-бавно наддаване или загуба на тегло;
-Дрезгавина в гласа, дължаща се на повтарящо се обливане на фаринкса и гласните струни със солна киселина от стомаха. Този симптом се отчита при плач и при тихия рефлукс може да бъде първа изява;
-Хрипове и кашлица, дължащи се на микроаспирации - тоест падане на стомашно съдържимо в дихателните пътища, с последващо възпаление.

- Как се лекува?
Симптомите на ГЕР могат да отшумят без намеса, но  понякога се налага предприемане на адекватни лечебни мероприятия, които включват:
•    хранене с по-малки порции, но по-често;
•    сгъстяване на млякото;
•    позиционна терапия със задържане на тялото на кърмачето в право положение след нахранване;
•    създаване на  наклон с ъгъл от 45 градуса в леглото му;
•    антирефлуксни формули на адаптирани млека;
•    медикаментозна терапия -лекарства, намаляващи или потискащи по различни механизми секрецията на солна киселина, най-често прилагани в сиропна форма.

Навременно взетите  мерки са гаранция, че няма да се достигне до етап, на който хирургическите интервенции са единствен възможен терапевтичен подход.

- Възможно ли е настъпване на усложнения?  
Необходимо е да уведомите вашия педиатър, ако сте забелязали някои от споменатите симптоми, защото могат да настъпят редица усложнения с неприятни последици.

Като такива се разглеждат:
•  кървенето от гастроинтестиналния тракт,
•  стеснения на хранопровода, аспирацията (вдишване) на повърнатите материи в дихателните пътища, което довежда до  дихателни проблеми и чести рецидивиращи и трудно лечими инфекции.

Изводът от всичко това е, че гастроезофагиалният рефлукс е състояние, което налага среща с Вашия педиатър и внимателно наблюдение на бебето. Ако Вашето дете има подобен проблем, е хубаво при редовните прегледи да обръщате внимание на лекуващия лекар, в случай, че симптомите не отшумяват. Ние, от Вита, сме на Ваше разположение за всички въпроси и консултации на Телефоните на регистратура или за записване през superdoc.bg.