16.10.2020

ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР: "Как да различим симптомите на обикновения сезонен грип или простуда от заразата с Ковид-19 в детска възраст" според д-р Ива Иванова - педиатър във ВИТА

„А дали не е Ковид?!? ...“ – така започват повечето от прегледите в кабинета ми във ВИТА напоследък. Децата вече са се завърнали в класните стаи и детските градини. Започват и сезонните респираторни инфекции с пълна пара. На този фон се налага една важна диференциална диагноза – да отличим симптомите на една обикновена простуда с тези на Ковид -19.

    А можем ли? Оказва се, че особено в детска възраст не е така лесно. Най-честите оплаквания, с които влиза болният пациент в лекарския кабинет в есенно-зимния сезон са повишена температура, хрема, кашлица, отпадналост, безапетитие, по-рядко стягане в гърдите, недостиг на въздух, повръщане, диария, болки  в корема.  Това се все симптоми на всяка една остра вирусна инфекция. Установено е, че само при половината от децата с доказана коронавирусна инфекция е имало фебрилитет като първоначален  симптом, а останалите симптоми са неспецифични и се припокриват с тези при повечето респираторни инфекции.

Засега само загубата на обоняние и вкус остава като сигурен симптом, но той не винаги се проявява при заболяване от тази инфекция.

Друг характерен симптом – кашлицата, също не е проява само и единствено на ковид. Ако обаче е придружена и с тежест в гърдите и недостиг на въздух, тогава може би бихме насочили мисленето си натам.

Колкото и да ни е нужен, няма списък от симптоми, по отсъствието или наличието на които можем категорично да кажем дали се касае за грип, простуда или ковид.

Което идва да покаже едно – не винаги сме в състояние сами да се ориентираме в ситуацията.

Така чаканите тестове, които вече не са така дефицитни и всеки може да си направи, дори и самоинициативно, също не са нещо категорично – не винаги са 100% достоверни, а и в повечето случаи се правят не в точния момент, така че да бъдат максимално информативни.

 Дори за нас, вашите лекуващи лекари, все още има много неизвестни, все още тепърва се събират данни, тепърва опознаваме характерното поведение на тази така мощно разразила се инфекция в последно време.

     И все пак... Макар науката все още стои зад изказването, че в детската възраст рядко се развива клинична картина и рядко се стига до усложнения, ако едно състояние продължи по-дълго от очакваното, ако въпреки симптоматичната терапия не настъпи подобрение, тогава болният винаги е суспектен за по-сериозна инфекция, нуждае се от преоценка на поведението и съответните изследвания. Самолечението не е препоръчително, необходимо е всяка промяна в общото състояние да бъде консултирана с лекар.

Пандемията от коронавирус, произвела толкова негативни ефекти – и здравословни, и икономически, и организационни, може би ни помогна да изведем някои поуки от цялата ситуация – колко  е важно да бъдем отговорни както към себе си и собственото си здраве, така и към обществото, към което принадлежим – с едно осъзнато и зряло поведение да се опитаме да предпазим най-уязвимата му част – възрастните и хронично болните.

И независимо дали върлува корона вирус, или добре познатите ни от всяка година сезонни вируси, хубаво би било да спазваме адекватни противоепидемични мерки – добра хигиена и дезинфекция, носене на маски, избягване на струпване в затворени пространства, чести проветрявания на помещенията...

И да не забравяме, че организмът ни е по-малко застрашен ако е добре снабден с витамини, минерали и хранителни вещества, ако е физически активен, ако е разхождан на чист въздух, и е лишен от стрес.

Бъдете здрави! Бъдете отговорни! Бъдете осъзнати! Разчитайте на опита и полезните съвети на лекуващия ви лекар и  не се поддавайте на излишна паника!
Заедно ще се справим!


Всички, които искат да се консултират с д-р Иванова или с някой от висококвалифицираните ни педиатри, могат да се свържат с тях на телефоните на Регистратурата: 02 45 22 000, GSM: 08899 22 000, на е-mail: https://superdoc.bg


Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин


Може да Ви интересува още:
*
Стартира Фотоконкурсът ВИТА "Слънчево бебе 2021"!
* Изследвания с Остеодензитометър във ВИТА и нов Пакет за оценка на риска от остеопороза
* Дъщерята на футболиста от ЦСКА Енрике Рафаел се роди във ВИТА
*
Виртуален навигатор за бъдещи родители: "КОГА ГОВОРИМ ЗА МЪЖКО БЕЗПЛОДИЕ?"
* 10 важни принципа при избор на клиника за ин витро процедура
* Д-р Мая Василева за ИН ВИТРО-то като решение за репродуктивните проблеми на двойките в България
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА
* Неотложно звено за обслужване на пациенти във ВИТА в събота и неделя