Полезно

ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР с акушерка Ева Павлина от ВИТА: Какво е контакт "кожа до кожа" и защо е толкова важно да се осъществи веднага след раждането?

Една от препоръките на СЗО е новородените без усложнения да бъдат в контакт „кожа до кожа“ с майките си по време на първия час след раждането, за да се избегне хипотермията и за да се насърчи кърменето. Ако бебето Ви е здраво и няма нужда от спешни медицински мерки непосредствено след раждането, говорете с медицинския екип преди раждането и настоявайте да бъдат спазени практиките, препоръчвани от Световната Здравна организация по отношение на контакта “кожа до кожа” след раждането.

Ако по някаква причина не сте успели да осъществите първи контакт с бебето непосредствено след раждането, задължително компенсирайте в следващите дни и седмици.

Ранният контакт между майката и новороденото има доказани ползи и за двамата. В Болница ВИТА прилагането му е норма в добрата грижа както за жената, така и в грижата за бебето.

Само си представете как могат да изглеждат първите минути и часове след раждането за бебе, което е имало щастието да прекара цели 9 месеца в среда, даваща му топлина, храна, кислород и сигурност, чувайки ударите на майчиното сърце и майчиния глас!

Страшничко, нали? В новия, огромен и непознат свят след раждането, майчиното тяло, майчината гръд и майчината кърма единствени дават на новороденото бебе чувство на сигурност и спокойствие.

Защо този контакт е толкова важен и какво се крие в неговата същност? Когато бебето бъде поставено върху голия корем или гърдите на майката, веднага след като се появи на бял свят, ползите и за двамата са не само чисто емоционални.

Ползи от първия контакт за родителите:

•    по-добра и стабилна емоционална връзка с детето;
•    по-голямо количество кърма, двойно повече случаи на успешно кърмене и по-продължителен кърмачески период;
•    гърдите и кожата на майката физиологично откликват на температурните нужди на бебето./ Установено е, че локалната температура на майката се повишава, за да затопли положеното върху гърдите й бебе./
•    психическа стабилност, повишено чувство на самоувереност, компетентност и удовлетворение от ролята на родител;
•    по-малък риск от следродилни депресии.

Ползи от първия контакт за новородените, включително за недоносени бебета и бебета с много ниско тегло при раждане:

•    нормализирана телесна температура, дихателна и сърдечна честота;
•    кърмата е лесно достъпна и усилва имунната система на бебето. / Поемането на първите глътки коластра, спокойствието и регулирането на температурата намаляват риска от хипогликимия при бебето. Сърдечният му ритъм се стабилизира./
•    контактът с майката действа успокояващо, което намалява стреса и кислородните нужди;
•    по-добро наддаване на тегло;
•    положителни ефекти върху умственото развитие на бебетата; Стимулацията на новороденото чрез погалване, говорене и закърмяне е биологична норма за доброто развитие на мозъка му.
•    спокоен и по-продължителен сън;
•    намален риск от синдрома на внезапна детска смърт;
•    нормализиране на растежните криви на недоносени деца;
•    положителен ефект при колики;

Майката установява връзка с бебето си още през бременността. То усеща емоциите и като свои чрез биохимичната комуникация, която осъществяват, познава гласа и. При раждането двамата вече донякъде се познават и не започват нова връзка. Бебето инстинктивно очаква от майка си да го защити, стопли и нахрани, за да оцелее. Майката инстинктивно е подготвена да посрещне бебето си, да го прегърне, затопли и нахрани. Тези механизми се задействат на подсъзнателно ниво.