07.06.2020

ВИТА участва в Евромеланома 2020 с безплатни дерматологични прегледи!

ДКЦ ВИТА се включва в Националната кампания за превенция и ранно откриване на рака на кожата, организирана всяка година от Българското дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE.
Целта на тазгодишната Евромеланома 2020 е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможностите за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема. Кампанията определя 3 основни цели за борба с рака на кожата:
•    повишаване на обществената осведоменост относно рисковите фактори за рак на кожата;
•    ограничаване на умишленото излагане на слънце;
•    превръщане на редовния самостоятелен преглед на кожата в обичаен навик.
Резултатите от миналогодишната кампания със 1167 прегледани пациента от 210 дерматолога в България показват, че около 30% от пациентите са имали сериозно слънчево изгаряне в детска възраст, което е основен рисков фактор за развитие на рак на кожата. Установени са около 200 лезии, които изискват проследяване или лечение. Сред тях 53 случая на кожни карциноми и 15 случая със съмнение за злокачествен меланом.
От началото на кампанията през 2005 г. до днес в страната са осъществени над 26 000 профилактични прегледа.
Въпреки обнадеждаващата тенденция все повече пациенти да се преглеждат профилактично, включително извън рамките на кампанията, все още в ежедневието си дерматолозите се сблъскват с напреднали усложнени форми на рак на кожата, които застрашават живота на пациентите.
Евромеланома е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Партньор и рекламно лице на кампанията от 2011 година досега са ежегодните Български антарктически експедиции. Това партньорство е уникално за Европа и поставя акцент върху нуждата от предпазване на кожата в контекста на климатичните промени.
Тази година за пръв път в историята на антарктическите изследвания, в рамките на 28 БАЕ започна проект за проучване на ултравиолетовото натоварване при участниците в експедицията, работещи на открито.
През 2020 г. в кампанията ще бъде акцентирано на важността от самостоятелно и редовно преглеждане на кожата за новообразувания.
Кампанията ще включва безплатни прегледи от специалисти дерматолози, като ВИТА предлага на своите многобройни пациенти следния график за безплатни прегледи, които ще се проведат на 17 юни:
Д-р Гергана Манолова      – от 10 до 12 часа в База 2;
Д-р Надя Илиева Тошева  – от 12 до 13 часа в База 1;
Д-р Ангел Митев – д.м.    – от 15 до 17 часа в База 1.

Очакваме Ви!