13.06.2019

Включете се в кампанията за безплатни прегледи при дерматолог заедно с ВИТА и LA ROCHE-POSAY!

90% от случаите на кожен рак са лечими, ако бъдат открити навреме.
Ако сте загрижени за любим човек, вгледайте се в неговите бенки...навсякъде.

Включете се в кампанията за превенция на меланома, като се възползвате от безплатните прегледи в ДКЦ ВИТА БАЗА 1.
Заведете и своите близки и хората, които обичате, защото превенцията е лечение!

Прегледите ще се състоят на 19 юни от 11 до 12 часа и от 16 до 17 часа. Консултациите са безплатни, но след предварително записване на добре познатия Ви телефон 02/960 49 50 или онлайн.

Ето и повече подробности защо е нужно да се погрижите за своята кожа:

Днес рискът да развиете рак на кожата е 1 към 1001. По-дългите ваканции, по-слънчевите дестинации, спортовете и изкуственото почерняване, всичко това обяснява защо е повишен броят на заболелите от рак на кожата.

Рак на кожата: какво е това?

Има три вида лезии:
•    Актинична кератоза и слънчева кератоза: Тези често срещани лезии не са рак на кожата. Това за загрубели части на повърхността на кожата. Те се появяват при излагане на слънце. Това означава, че кожата е загубила естествената си способност да се предпазва от слънце и UV лъчите. Някои могат да доведат до рак на кожата.
•    Карциноми: Те представляват 90% от случаите на кожен рак и основно са причинени от често и повторно излагане на слънце в зряла възраст. Ако се открият рано, карциномите могат да бъдат излекувани, защото се развиват бавно. Тъй като карциномите се появяват основно на лицето, късното им откриване може да доведе до неприятни белези. Затова е много важно да се консултирате с дерматолог, ако имате някакви съмнения.
•    Меланом: Злокачествен тумор. Това е най-опасният вид кожен рак, защото е животозастрашаващ. Появява се в резултат от кратки, но интензивни слънчеви изгаряния, излагане на слънце, което би предизвикало изгаряне. Приема формата на кафяво или черно петно върху здрава кожа. А при 35% от случаите, засяга вече съществуваща бенка. Ако се постави диагноза през първите фази на развитие, може да бъде лекуван с медицинска терапия. Ето защо, ако откривате подозрителни лезии, наистина е важно да се консултирате с дерматолог.

Изкуствените UV лъчи: вредят ли?

Естественото потъмняване е защитен механизъм срещу UVB лъчите. Солариумите използват UVA лъчи. UVA лъчите причиняват преждевременно стареене и повишават риска от рак на кожата.

Добри навици за сигурност на слънце

•    Избягвайте слънцето, когато е най-силно. От 50% до 70% от кожния рак се дължи на прекаленото излагане на UVB и UVA лъчи.
•    Намалете излагането на деца на слънце. 80% от щетите по кожата, нанесени от слънцето, се случват преди да сте навършили 18 години. Прекаленото излагане на слънце между детството и периода на съзряване води до кожен рак.
•    Нанасяйте много висок фактор на защита срещу UVB и UVA лъчите, мажете се на всеки 2 часа и не забравяйте да носите очила и шапка.
•    Консултирайте се с дерматолог, ако зебележите лезия или промяна в бенките.

Свързани теми:


ПРОМОЦИЯ! Уголемяване на гърди с немски импланти само за 4999 лева!
Отделение Пластична, реконструктивна и естетична хирургия
-Пакет "ВИТА Детска консултация"
- ДКЦ "ВИТА" обявява промоционален годишен пакет за прегледи и изследвания "ДЕЦА" - от 1 до 12 години
-
Нов годишен промоционален пакет  за прегледи и изследвания "ЮНОШИ"
- НОВО! Възможност за преглед и консултация при логопед в Болница ВИТА
-
Ново! Болница ВИТА създаде Център за лечение на болката