Информация

Човешкият цитомегаловирус (CMV) принадлежи към семейството на херпесните вируси. Разпространява се чрез телесните течности – слюнка, кръв, урина, кърма, семенна течност и влагалищен секрет. Най-често се предава по полов път и при кръвопреливания, но съществува и вродена форма, при която бременна жена се заразява за първи път и предава инфекцията на бебето. Заразяването с цитомегаловирус след инкубационния период дава симптоми, наподобяващи настинка.

Заболяването не се поддава на противогрипно лечение - трябва да се вземат мерки за стимулиране на естествените защитни сили на организма. CMV е най-честата вирусна инфекция, която се предава от бременната жена на нероденото й дете. Тя е и най-честата конгенитална вирусна инфекция, водеща до последствия в неонаталния период и детството.

Цитомегаловирусната инфекция често се взима за остро респираторно заболяване или остра респираторна вирусна инфекция, заради грипоподобните симптоми – повишена температура, слабост, главоболие, продължителна треска. При цитомегаловирусната инфекция също са възможни усложнения. При здрави хора инфекцията с CMV може да протече и безсимптомно или с леко общо неразположение. След тези нехарактерни симптоми, инфекцията преминава в латентна форма и остава в тялото за цял живот. Вирусът може да се реактивира при отслабване на имунните сили на организма. Тъй като CMV атакува имунната система, хората, заразили се с него, са с повишен риск от друго заболяване, като инфекциозна мононуклеоза, причиняващо се от EBV (Epstein-Barr virus).

Изследването на ДНК на CMV се прави за да се открие настояща, минала или реактивирана инфекция с CMV. Често се провежда при нужда от диференциална диагноза заедно с изследвания за Грип, Ковид-19, Мононуклеоза и други.

Използват се различни проби спрямо различните цели на изследването:
 

Лаборатории

Кабинет в ДКЦ