Лапароскопска ръкавна гастректомия
Лапароскопската ръкавна гастректомия или т.нар. „ръкав” се извършва чрез премахване на около 80 процента от стомаха. Останалата част от стомаха представлява тръбовиден калъф, който прилича на банан.
За процедурата:
Тази процедура работи чрез няколко механизма. На първо място новият стомашен калъф има значително по-малък обем от нормалния стомах, помага да се намали количеството на храната и по този начин калориите, които могат да бъдат консумирани, стават по-малко. По-значителен обаче е ефектът от процедурата върху чревните хормони, които оказват влияние на редица фактори, включително глад, ситост и контрол на кръвната захар. Краткосрочни проучвания показват, че ръкавът е доста ефективен от гледна точка на загуба на тегло и подобрение или ремисия на диабет. Има също доказателства, които предполагат, че ръкавът, подобно на стомашния байпас, е ефективен в подобряването на състоянието на хора с Диабет тип 2, независимо от количеството загуба на тегло.
Предимства
- Ограничава количеството храна, което може да побере стомахът;
- Предизвиква бърза и значителна загуба на тегло - около 50% в рамките на 3 до 5 години и загуба на тегло, сравнима с тази при байпаса;
- Не изисква поставянето на чужди тела, байпас или пренасочване потока на храната;
- Сравнително кратък е болничният престой – 2 дни;
- Предизвиква благоприятни промени в чревните хормони, които потискат глада, намаляват апетита и подобряват чувството за ситост.
Недостатъци
- Процедурата е необратима;
- Има вероятност от дългосрочен дефицит на витамини.