Уважаеми дами, ако резултатите от профилактичните Ви изследвания са съмнителни за  наличие на променени клетки, трябва да се подложите на допълнителни диагностични изследвания и ако се налага, да бъдете лекувани.

Основните диагностични изследвания са :

  •  ДНК-типизация - точен метод за определяне на носителство на  високорискови видове човешки папиломен вирус (hr-HPV), които имат доказана роля за развитието на предраковите изменения и рака на външните  полови органи. Вземането на материал за изследването се прави по време на прегледа и не причинява болка или дискомфорт.
  • Цитонамазка - изследване  под микроскоп на клетки от шийката на матката. Клетките се взимат безболезнено за няколко секунди, чрез специални четчици и се намазват върху съклена подложка. Патологът определя дали те са нормални или имат специфични промени, изискващи доуточняване чрез колпоскопия. Резултатът е готов след  около 5-7 дни.
  • Колпоскопия - безболезнен оглед на външните полови органи, стените на влагалището и шийката на матката чрез специален оптичен апарат и приложение на реактиви, правещи видими невидимите изменения. Когато такива изменения бъдат открити, Вашият гинеколог ще ви предложи допълнително изследване - биопсия.
  • Биопсия - представлява контролирано с колпоскоп вземане на частичка от променената тъкан чрез специален инструмент. Обикновено изследването отнема 2-3 секунди, не  усещате болка и може да наблюдавате много оскъдно червеникаво зацапване от влагалището за 1-2 дни. Резултатът от биопсията е готов до няколко дни и с него Ви се поставя диагноза.


Допълнителните изследвания се провеждат амбулаторно, а резултатите от тях  определят точното място на промените, тяхната тежест и помагат при избора на най-подходящия за Вас лечебен метод. От гинекологa си ще получите подробна информация за състоянието, обезболяването, лечението, и начина на проследяване. Ще Ви бъде определен ден и час за лечебна процедура.

Методите за лечение имат за цел да елиминират променените клетки по възможно най-щадящ  начин и да Ви излекуват. Те носят общото название деструктивни методи. Използваната за лечение апаратура предоставя различни видове енергия( замразяване, електрически ток, лазерен лъч) с помощта на която гинекологът Ви ще премахне изцяло дисплазията. Различните видове енергия се прилагат при определени условия и показания  и решението за избор на метод трябва да вземе вашият лекар. След като се почувствате убедена и достатъчно информирана за необходимото лечение, Ви се предлага за подпис документ, с който удостоверявате, че разбирате причините и начина на лечение и сте съгласна да се подложите на него. Ако сте непълнолетна, документите се подписват от родителите Ви.

Деструктивното лечение не изисква постъпване в болница, продължава не повече от 10-15 минути и е безболезнено. Прилагат се специални средства за локално обезболяване.

Как да се подготвя?

Специална подготовка не е необходима.  Ако е предписано предварително вагинално лечение, то трябва да е приключило 24 часа преди процедурата. Не трябва да сте гладна и жадна. Ако приемате Аспирин или други лекарства, повлияващи кръвосъсирването, трябва да уведомите предварително Вашия лекар и да спрете приемането им 3-4 дни преди деня на деструктивното лечение. Ако сте алергична към упойки, направете предварително алергологична консултация и приемайте противоалергично лечение, ако такова Ви бъде предписано. Трябва да уведомите Вашия гинеколог и за всички известни придружаващи заболявания,  лекарствено лечение, както и за претърпяно в  миналото деструктивно лечение (представете документация!).

При предстояща процедура с обща анестезия трябва да носите допълнително определените кръвни изследвания и да не сте приемала храна и течности най-малко 6 часа. Не трябва да шофирате и да приемате алкохол след лечението в следващите 24 - 48 часа!

Кога да се явя в болницата?

Вашато лечение е планувано предварително и сте получила дата и час. Трябва да сте с приключило менструално кървене (1-2 чист ден).  Явете се в определения час и носете медицинската си документация.
 
Как ще протече лечението ми?

Процедурата протича като обикновен профилактичен преглед. След като постави упойка в шийката, Вашият лекар ще отстрани прецизно с помощта  на оптичен апарат (колпоскоп) променените клетки и ще приложи превантивни мерки срещу възпаление и кръвотечение. Усещате само неприятно разтягане от вагиналния спекулум, болка обикновено няма. Много рядко има по-изразено кървене в края на процедурата, което изисква допълнително кръвоспиране (коагулация). Това може да отнеме още няколко минути.

В края на процедурата се обличате, получавате писмени инструкции, медицинска документация  и задавате въпросите си.

След лечението може да изпитвате временен дискомфорт, който преминава бързо.

Ще бъдете уведомени за необходимостта и начина на проследяване след лечението
 
Какво се случва след лечението?

През следващите 1-2 седмици ще получите воднисто течение или слабо подобно на менструация кървене. Това е нормално. Докато спите през нощта, секрецията от шийката се събира постепенно във влагалището Ви и след ставане може да установите менструално на цвят “обилно кървене“, което намалява значително в следващите часове. Това също е нормално.

Макар и рядко, е възможно да се появи  по-обилно алено кървене, особено след нарушаване на ограничителния режим. В такъв случай намалете физическата активност и  се свържете по телефона с екипа. Най-често не се налага да се връщате в болницата, но е възможно гинекологът Ви да прецени обратното. Ще разполагате с телефон за връзка с Вашият лекар и трябва да го информирате при поява на по-обилно от менструация кръвотечение или по-изразен дискомфорт.

За период от 20 дни след лечението е необходимо да избягвате физически натоварвания, спорт и полови контакти.

Какви са усложненията?

Не се различават от принципно възможните след всяка хирургична процедура и се наблюдават  много рядко:

  • Генитално кървене, настъпило няколко часа след лечение
  • Неясна болезненост (крампи) ниско в корема няколко часа след лечение
  • Течение с необичайна остра миризма и повишена температура
  • Общо неразположение


Ако получите подобни оплаквания, свържете се  с лекуващия си лекар!
 
Как протича и колко трае наблюдението?

Най-често наблюдението продължава повече от 12 месеца, с 4 посещения през интервал 3-4 месеца. Броят и интервалите  на контролните Ви прегледи ще бъдат индивидуализирани, за което ще получите допълнителна информация.

Проследяването включва  цитонамазка, ДНК-типизация и колпоскопия. При нормални резултати наблюдението приключва и подлежите на стандартна профилактика.
 
Моля, запознайте се внимателно с предложената Ви информация и задавайте въпросите си без притеснения!
"ВИТА ДИСПЛАЗИЯ ЦЕНТЪР" ПРИПОМНЯ НА  РОДИТЕЛИТЕ, ЧЕ АНТИ-ХПВ  ВАКСИНАТА СПАСЯВА ЖИВОТ!
 
С уважение - Екип на ВИТА Дисплазия Център