Информация

Какво е анална фисура?
Аналната фисура представлява разкъсване или язвичка в долната част на аналния канал. Тя много прилича на цепване на устните, което всеки е имал. Аналната фисура може да бъде остра или хронична. Острата фисура се получава от преминаване през аналния канал на големи и твърди изпражнения (запек), при експлозивни диарии, травми в областта на ануса, анален секс и след раждане. Често повтарящите се разкъсвания водят до развитие на хронична анална фисура.
Тя може да се получи във всяка възраст, но най-често при жени между 30 и 50 години.

Какви са оплакванията при анална фисура?
Водещото оплакване е остра пареща, пулсираща или тъпа болка в ануса, обикновено след изхождане. Болката продължава от минути до няколко часа.
Кървене се среща при 80% от болните. То е минимално и обикновено се вижда върху тоалетната хартия при избърсване. При хроничните фисури може да има отделяне на слуз поради хроничното възпаление.

Как се поставя диагноза при анална фисура?
Диагнозата се поставя с клиничен преглед, който не предизвиква болка. 

Какво е лечението при анална фисура?
При острите фисури (до 4-6 седмици) лечението започва неоперативно. Хроничните фисури с оплаквания повече от 6 седмици се повлияват слабо от неоперативните методи. При тях оперативното лечение води до излекуване при 95% от болните. То се извършва с локална упойка и е неболезнено. Възстановяването е в рамките на една седмица.

 

Отделение в МБАЛ