Информация

Артритът е възпаление на една или повече стави. Възпалението най-често е резултат от травма или заболяване и се характеризира с подуване, болка и скованост.

Най-често срещаните видове артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит, но има над 100 различни форми. Въпреки че артритът е заболяване, което се среща предимно сред възрастните, много заболявания, свързани с артрит, засягат и децата.

Какви са най-често срещаните методи за справяне с проблема?

Тъй като артритът се влошава с течение на времето, колкото по-скоро се започне с лечението му, толкова по-добре. Ако не се лекува, артритът може да се развие и да доведе до сериозни увреждания.

Промени в начина на живот

Лекуващият Ви лекар може препоръча промени в начина на живот с цел да предпазите ставата си и да забавите развитието на болестта.

Живот с артрит

Да научите, че имате артрит може да бъде обезкуражаващо. В допълнение към многото възможности за неговото лечение, има неща, които можете да направите, за да намалите влиянието, което заболяването оказва върху живота Ви.

Говорете с лекаря си

Ако симптомите Ви се влошават или Ви е трудно да се справите, Вашият лекуващ лекар може да преразгледа плана за лечение.

Консултирайте се с физиотерапевт

Физиотерапевтът ще Ви покаже упражнения за подобряване на силата и гъвкавостта. Той може да Ви помогне също така да намерите нови начини за извършване на част от ежедневните дейности. Простички промени могат да облекчат болката в ставите.

Упражнения. Редовните упражнения могат да намалят сковаността и да укрепнат мускулите, които поддържат ставите. Ако редовно правите упражнения със силно натоварване (бягане), преминаването към дейности със слабо натоварване ще намали напрежението върху носещите стави. Разходките, колоезденето и плуването са подходящи за целта.

Загуба на тегло. Ако сте с наднормено тегло, губейки само няколко килограма, може да намали значително натоварването в носещите стави (ТБС, колянна и глезенна). Загубата на тегло може да направи по-лесно придвижването Ви и по този начин да бъдете по-независими.

Физиотерапия. Определени упражнения могат да подобрят обхвата на движение в засегнатите стави. Ортези, шини и други приспособления също могат да помогнат за облекчаване на болката при артрит чрез намаляване натоварването в ставите.

Почивайте си!

Артритът може да ви направи по-уморени, а симптомите могат да се влошат, когато сте уморени. Опитайте се да спите цяла нощ и да правите кратки дрямки през деня, ако имате нужда.

Обсъдете алтернативните методи за лечение с Вашия лекуващ лекар

Някои алтернативни терапии изглежда облекчават болката при артрит. Говорете с Вашия лекуващ лекар преди да опитвате алтернативни лечения, тъй като е възможно да са в противовес с назначеното Ви лечение.

Медикаменти. Има множество медикаменти, които спомагат за облекчаване на болката и намаляване на възпалението.

Ацетаминофен. Подходящ е при лека болка.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПС). Лекарства като аспирин и ибупрофен намаляват болката и подуването.

Стероидни инжекции. Кортизонът е мощно противовъзпалително средство, което може да се приема през устата или да се инжектира в засегнатата става.

Модифициращи и антиревматоидни средства. Тези медикаменти се използват с цел забавяне развитието на ревматоидния артрит. Лекарства като метотрексат, сулфасазалин и инжекции със злато са насочени към запазване на ставата от деструкция от променената имунна система.

Операция. Лекуващият Ви лекар може да предложи оперативно лечение, ако болката се засилва и води до увреждания.

Остеотомия: оста на костите, формиращи ставата, се променя, като по този начин се намалява натоварването в съответната става.

Синовектомия. Увредената лигавица (ставна капсула) при ревматоиден артрит се отстранява, за да се намалят болката и подуването.

 

Артродеза. При тази процедура ставата се премахва, като се «спояват» костите, образуващи ставата, и това води до премахване на болката и деформацията.

Ендопротезиране. Чрез тази операция увредената става и заменя с изкуствена такава.

 
Какво е ревматоиден артрит?

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, което може да засегне много стави от тялото. Най-често започва в малките стави на ръцете и краката, като обикновено засяга симетрични стави. Например, ако имате болка и подуване в дясното коляно, вие също имате болка и оток в лявото коляно. В повечето случаи ставите биват засегнати по едно и също време.


Анатомия. Ставите на тялото са покрити отвътре с т.нар. синовиална обвивка, която смазва ставата и прави движението й по-лесно. Ревматоидният артрит кара тази лигавица да набъбне, да се разрастне, което причинява болка, оток и скованост в ставите.

Как се случва? Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система атакува собствените си тъкани. При ревматоидния артрит вместо да защитава ставите, имунната система започва да произвежда вещества, които разрушават ставите, както и ставните връзки, сухожилията и мускулите, които ги подкрепят. Това може да доведе до ставна деформация.

 

Симптоми. Автоимунните заболявания засягат цялото тяло. Ревматоидният артрит може да предизвика не само болки в ставите и скованост, но температура, загуба на апетит и умора. Тъй като това е хронично заболяване, ревматоидният артрит е състояние за цял живот. Симптомите, обаче, могат да изчезнат за период от време, след което се появяват отново.

 

Какво е остеоартрит?

Остеоартритът е най-често срещаният вид артрит. Известен още като "износващ" артрит, остеоартритът често се появява на средна възраст. Той се развива бавно и болката, която причинява, се влошава с течение на времето.

Анатомия. Здравите стави се движат лесно, заради гладката, хлъзгава тъкан, наречена ставен хрущял. Хрущялът покрива и предпазва краищата на костите, където се срещат, за да оформят ставата. Остеоартритът причинява износване на хрущяла. Той може да износи хрущяла при всички стави, но най-често се среща при т.нар. носещи стави (глезен, коляно, ТБС, гръбначен стълб).

 
Как се случва? Остеоартритът се появява с времето. Когато хрущялът се износи, става протрит и груб. Движението на костите по тази открита повърхност причинява болка. Ако хрущялът се износи напълно, това може да доведе до триене на костите. За да компенсират загубения хрущял, увредените кости могат да започнат да растат навън и да образуват болезнени костни шипове.

Симптоми. Най-често срещаните симптоми на остеоартрит са болка, скованост и подуване около ставата. Симптомите обикновено се влошават през нощта или след определен период на неактивност.

Лечение на остеоартрит

Съществуват най-различни методи за лечение в зависимост от степента на заболяването и това коя става е засегната. При неуспех на останалите методи, последната стъпка е оперативното лечение.

За въпроси и допълнителна информация:
  • Д-р Чанко Чанков
  • 02 45 22 000

 

Кабинет в ДКЦ