Информация

1. Какво означава ИН ВИТРО оплождане?

- Оплождане ин витро (на латински: in vitro = в стъкло), често наричано "в епруветка", е сливане на сперматозоид и яйцеклетка извън организма на жената. Оттук произлиза популярното название „Бебе в епруветка”.

2. Каква е разликата между обикновено ин витро оплождане и ИКСИ?

- При обикновеното ин витро оплождане в средата за култивиране на всяка яйцеклетка се поставят много сперматозоиди (средно 100 000 на яйцеклетка), като целта е един от тях да проникне в яйцеклетката и да я оплоди, докато при ИКСИ ембриологът инжектира един единствен сперматозоид директно в цитоплазмата на яйцеклетката.

3. Има ли разлики при процедурите, прилагани на пациентката при класическо ин витро и ИКСИ?

- Разликата между ИКСИ и класическо ин витро е само в ембриологичните процедури. Проследяването, стимулацията и манипулациите, извършвани на пациентката, са едни и същи.

4. Как да разберем дали сме подходящи за ин витро?

- Първата стъпка при лечението на стерилитета представлява една пълна гама от изследвания на двамата партньори. В зависимост от резултатите и след консултация с лекуващия екип, се определя какви лечебни методи са най-подходящи за всеки конкретен случай.

5. Колко пъти може да бъде повтаряна ин витро процедурата при неуспех?

- Успеваемостта при ин витро е между 20 и 30%, така че повтаряне на процедурата се налага често. Няма конкретен отговор колко пъти може да бъде правено това, но се смята, че до 3-4 пъти е разумно.6. Колко време трябва да се чака преди да се повтори процедурата?


- Много е индивидуално и зависи от приложената стимулация и степента на яйчниковия отговор на нея. Трябва да минат поне 3-4 нормални менструални цикъла, за да се възстановят яйчниците. Разумно е да не се извършват повече от две яйчникови стимулации годишно.

7. Каква е продължителността на ин витро процедурата?

- Първоначалните изследвания и диагностиката на стерилитета най-често траят около два месеца. Самата яйчникова стимулация, в зависимост от това дали се прилага къс или дълъг протокол, трае между 2 и 5 седмици, като това е индивидуално за всяка жена. Ембриотрансферът се извършва между 3 и 5 дни след фоликуларната пункция.

8. Кога се разбира дали резултатът е положителен?

- Съществуват съвременни тестове, които показват наличие на бременност още 12-13 дни след ембриотрансфера. Ние препоръчваме първият тест да се извърши на 17-ия ден от ембриотрансфера, а първият ултразвуков преглед за визуализиране на бременността - на 21-ия ден.

9. Колко време могат да ми бъдат съхранявани замразените ембриони?

 - Според съществуващата наредба за асистираната репродукция максималният срок е 5 години.

10. Кога най-рано след ин витро може да се извърши ембриотрансфер на замразени ембриони?

- Принципът е същият, както при повтаряне на ин витро процедурата - 3-4 нормални менструални цикъла.

Ако не сте открили отговор на Вашия въпрос - потърсете повече информация в сайта на Вита Ин Витро Център.

Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин

Отделение в МБАЛ