Информация

Екстрофия-еписпадия комплекс е една от най-тежките вродени аномалии в детската урология. Децата се раждат без предна стена на пикочния мехур, който е отворен на предна коремна стена с отворена шийка и уретра.

Първият етап от оперативната намеса се налага почти веднага след раждането, за да се затвори пикочният мехур и предната коремна стена. Вторият етап се провежда на четири годишна възраст. При него се постига пълна континентност, изгражда се пикочният канал и се оформя пенисът на детето.

За щастие това са редки случаи, каквито имаме веднъж годишно. Обикновено знаем за тези деца още по време на бременността. Поддържаме контакт с майките и с колегите гинеколози дали по време на вътреутробното развитие малформациите прогресират или се запазват със същата степен на  тежест. След раждането провеждаме  специализирани изследвания – ехография, ядрено-магнитен резонанс, след което се прилага своевремено оперативно лечение за корекция на  малформацията. Така се предпазва функцията на бъбреците, съответно – на уретерите.
Редки са чистите форми на еписпадия на уретрата. В тези случаи пикочният канал се намира по горната страна на члена, а не по долната и се отваря някъде по дължината му, но не на върха. При тях реконструкцията се извършва едноактно.