Информация

Към АРТ се пристъпва чак след като ясно са установени причините за безплодието с цел определяне на най-оптималната стратегия за лечение на всяка двойка, като индивидуалният подход е изключително важен.

1. Цялостно изследване на репродуктивния статус при мъжа и при жената

При желание за включване в нашата ин витро програма, пациентите получават подробен план за необходимите изследваня. Всички те могат да бъдат извършени на място в Болница "Вита", което е голямо удобство и спестява много време и път.

2. Контролирана овариална хиперстимулация (КОХ)

Контролираната овариална хиперстимулация има за цел да стимулира яйчниците да произведат няколко яйцеклетки (овоцити), а не само една, както се случва при нормалния цикъл. Повечето яйцеклетки дават възможност да се получат повече ембриони, което значително увеличава шанса за забременяване.

Самата стимулация се извършва със специфични лекарствени средства по определени схеми на приложение, наречени стимулационни протоколи. Протоколът при всяка жена е индивидуален и се доуточнява непрекъснато по време на проследяването на стимулацията.

По време на стимулацията в яйчниците нарастват по няколко фоликула (малки кистички), съдържащи яйцеклетките. Проследяването им става чрез вагинални ултразвукови прегледи, както и с няколко хормонални изследвания. Целта е да се постигне зрялост на овоцитите и да се премине към следващия етап.

3. Фоликуларна пункция и аспирация на яйцеклетките

Целта на манипулацията е да се пунктират фоликулите и да се аспирира съдържащата се в тях течност - в нея се очаква да се намерят яйцеклетките.

Пункцията се извършва по вагинален път, под ултразвуков контрол.

Процедурата трае около 10-20 минути в зависимост от броя на фоликулите и се извършва с подходяща упойка, под наблюдението на анестезиологичен екип.

Получените аспирати се предават в ембриологичната лаборатория за следващия етап.

Ембриологични процедури

4. Получаване и обработка на семенната течност

Пробата от семенна течност се предоставя от партньора в деня на фоликуларната пункция. Желателно е той да е имал полово въздържане 3-5 дни преди това. В повечето случаи семенната течност се получава чрез мастурбация, за което е предвидено помещение с всички удобства.

В много редки случаи при пълна липса на сперматозоиди се прибягва до пункция на тестиса или епидидима или до микрохирургична интервенция. Тези манипулации се извършват от уролог под обща анестезия.

Получената проба се обработва по различни методики, съобразно показателите й, с цел получаване на достатъчна концентрация качествени сперматозоиди за последващите процедури на оплождане.

Отделение в МБАЛ