Информация

Стареенето на лицето и появата на бръчки са резултат от различни фактори и причини, които понякога са свързани и следват едни от други. Различните причини водят до различни резултати и обуславят избора на техника за премахването на бръчките.
Различаваме видовете бръчки, спрямо тяхната дълбочина - повърхностни и дълбоки; спрямо вида на ръбовете; спрямо начина на формиране и спрямо мястото по лицето.
Борбата с тях започва още с профилактиката: използване на различни (спрямо типа кожа) хидратиращи кремове, предпазване от слънчевите лъчи, редовно почистване и т. н.
Веднъж формирани, те могат да бъдат премахнати чрез различни методи: хирургически интервенции, лазерни методи или чрез попълването им. Правилният избор за премахването на бръчките трябва да бъде определен от специалист, които владее всички  тези методи, защото те не са взаимозаменяеми и за различните видове бръчки са различни.
Тук ще се спрем на премахването на бръчки чрез попълването им с различни продукти - филъри (от англ. Fill – пълня)
За пръв път борбата с бръчките започват американските естетични хирурзи. Началото се слага от колагена, който е една от основните съставки на кожата. За целта се използва животински колаген (основно телешки). През 1987 година тези продукти идват в Европа, като първо са регистрирани във Франция, за да бъдат окончателно забранени (както и всички видове продукти на базата на колаген) през 1998 година. Междувременно започва широка употреба на какви ли не продукти с крайна цел изтриване и изглаждане на бръчките и връщане времето назад. Като се започне от конци, направени от котешки черва, мине се през различни видове пластмасови микросфери, разтворени в гел и се стигне до златни нишки...!
Основно погледнато препаратите за попълване на бръчки се делят на 2 вида:
Постоянни (нерезорбируеми)
Временни (резорбируеми)
Към първия тип продукти спада и продуктът Artecoll – най-използваният и най-сигурен продукт от групата на постоянните филъри.
През последните 4-5 години наблюдаваме голяма еволюция на продуктите за инжектиране – те са резорбируеми, неалергизиращи и по-толерантни към кожата.
Един от най-големите дялове в това отношение е този на продуктите на базата на Хиалуроновата киселина (Rofilan, Reviderm, Restylane, Juviderm и др.),  които стават все по-многобройни. Те са с продължителност на действие от 6 месеца до 1 година.  Много лека и безболезнена е манипулацията по поставянето им.
Резултатите, постигнати с продуктите на базата на  Хиалуроновата киселина,  придават естествен ненатрапчив ефект върху лицето на пациента - независимо дали става дума за изглаждане на бръчки, увеличаване на устни или попълване на неравности и хлътнатини.
Филърите могат да се съчетаят с лазерни процедури, мезотерапия или лифтинг, според нуждите и търсения краен резултат.

За повече информация: v.dinev@vita.bg

За записване на консултации: 02/960 4969

Различни видове хиалуронова киселина за: устни, бръчки, обем и скули

Филър назолабиални бръчки

Отделение в МБАЛ