Информация

Мъжките гърди трябва да бъдат именно мъжки, но често гинекомастията пречи на това.

Гинеко- какво?
Казано най-просто, гинекомастията значи „гърди, подобни на женски”. Друга форма на гинекомастия са подпухналите зърна – неестествено издути като мини конуси. Важно е да  уточним, че гинекомастията не е заболяване, а естетически дефект, който обаче
влияе пагубно на мъжкото самочувствие. Днес това състояние е много разпространено, дори сред млади мъже. Причините са множество - хормонални проблеми, хранене, стрес, прием на анаболи, наследственост. То не се повлиява от диета, тренировки или лекарствени препарати.

Как може да бъде отстранено тогава?
Оперативно, само за час и половина. Процедурата се извършва под пълна упойка, а след нея е нужен болничен престой от една нощ. Пет дни се носи специална компресивна превръзка. Има повторна консултация и около месец пациентът трябва да е облечен денонощно със специален еластичен потник. Синините и оттоците изчезват за 2-3 седмица. Ако се появи болка, то тя е като мускулна треска.

Остава ли белег?
Не. Срезът е в долната част на ареолата и е практически незабележим. Ако са оперирани подпухналите зърна, то те просто стават нормално плоски.

Колко време след операцията мога да се върна във фитнеса?
Минимум три седмици след операцията трябва да се избягва тежък
физически труд и спорт. След това няма никакви ограничения.

Има ли вероятност да се появи отново?
Не. Веднъж коригирана, гинекомастията не се появява отново.
 

Отделение в МБАЛ

Кабинет в ДКЦ