Информация

Херпес Зостер е често срещано заболяване, при което вирусът на Варицела зостер атакува освен кожата, и периферните нерви. Обикновено засяга по-възрастни или прекарали тежки болести и интоксикации пациенти.

Болестта започва с отпадналост, неразположение и невралгични болки, понякога много силни. След няколко дни в зоната на съответния нерв се появяват розово-червени полета, които в последствие се покриват с множество гъсто разположени мехурчета, след разкъсването на които се получават язви. Най-често херпес зостер се локализира по хода на междуребрените нерви, на лицевия, на очния и на ушния нерв. При закъсняло или неправилно лечение се получават усложнения: от страна на нервната система - парализи и парези, а очните и ушните могат да увредят зрението и слуха.

Лечението на дерматовирозите е общо и локално. Общото се провежда в насока към повлияване на кожната и невралгичната симптоматика и срещу бактериалната инфекция. При по-тежки форми се прилага специфична антивирусна терапия /Зовиракс, Валтрекс, Изопринозин/, която ускорява оздравителния процес, предпазва от постзостерна невралгия, а при гениталния херпес ограничава броя на рецидивите и удължава междупристъпния период. Локалното лечение се променя в зависимост от еволюцията на кожните обриви.
 

Кабинет в ДКЦ