Информация

Инфекциите на горните дихателни пътища и белите дробове са една от най-честите причини за посещение на лекарския кабинет, особенно през есенно-зимния сезон. По-ниските температури на въздуха са благоприятни за разпространението на редица вируси, причинители на тези заболявания. В някои случаи, особено при хора със съпътстващи хронични заболявания, към вирусната може да се насложи и бактериална инфекция. Лицата, работещи в по-големи колективи, учениците са изложени на по-голям риск. Най-често пациентите имат оплаквания от общо неразположение, болки в мускулите и ставите, болки в гърлото, хрема, кашлица, понякога повишена температура.
Кога да се обърнем за помощ и съвет към лекаря?
Когато Вашите оплаквания продължават повече от два-три дни и състоянието Ви не се подобрява, когато имате кашлица и висока температура, потърсете лекарска помощ. Особено по-възрастните пациенти, които имат допълнителни заболявания, лицата с намален имунитет, малките деца. Една нелекувана или неправилно лекувана инфекция на горните дихателни пътища може да доведе до по-сериозни усложнения. Уместно е в тези случаи да се изследват допълнително гърлен или носен секрет, кръвна картина, ренгенова снимка на белия дроб и др., за да се постави точната диагноза и проведе правилно лечение. Самолечението с антибиотици е неправилно, а в някои случаи и опасно.
Как да се предпазим от развитието на тези заболявания?
• Съществуват няколко вида противогрипни ваксини, които са препоръчителни за всички рискови пациенти
• Съществуват и редица препарати за повишаване защитните сили на организма /специфична и неспецифична имунопрофилактика/.
Винаги преди човек да прибегне до използванено на тези препарати, е необходимо да се консултира с лекар кое е най-подходящото средство за всеки конкретен случай.

Кабинет в ДКЦ