Информация

Потъмняването на очната леща, което народът нарича перде, е известно в медицината под името катаракта. Катарактата може да съществува по рождение - вродена катаракта, може да се появи и по-късно - придобита катаракта.

Вродената катаракта е последица на аномалии в развитието на очната леща. Тя рядко се явява като наследствено увреждане. Най-често вродената катаракта е последица на боледуването на майката, най-вече през първите три месеца на бременността, от заразни и особено вирусни заболявания. Децата с вродена катаракта имат намаляване на зрението, когато лещата е помътнена, частична и пълна загуба на зрението, когато лещата изцяло е помътнена. Такива деца трябва да бъдат оперирани рано, за да може те интелектуално да се развиват нормално в бъдеще.

Придобитата катаракта се явява при някои общи болести /захарна болест, удар в окото, лъчеви въздействия/. Това заболяване може да се появи и като усложнение на някои очни заболявания: възпалителни - иридоциклит, увеит, както и в някои случаи на миопия.

Най-често срещаната катаракта е старческата. Тази форма се появява обикновено към 60 годишна възраст. Пациентите се оплакват от намаление на зрението на едното око, рядко и на двете очи едновременно. Намалението на зрението става постепенно, без болка.

Катарактата може да се лекува само оперативно. След поставянето на диагноза катаракта, е необходимо пациентите да проследяват през 3-4 месеца зрението си и очното налягане.

Кабинет в ДКЦ