Информация

За рака на маточната шийка

Ракът на шийката на матката най-често се причинява от т. нар. човешки папилома вирус (HPV). Честотата на HPV инфекциите е най-висока във възрастовата група 16-20 години. Най-често инфекцията се предава по полов път с над 75-80% пожизнен риск от заразяване. Това на практика означава, че почти всяка жена прекарва една или повече HPV инфекции, обикновено, скоро след началото на сексуалния живот, като рискът нараства при по-голям брой партньори. Заразяването с вируса, обаче, не означава, че той непременно ще се развие в рак. За съжаление процесът протича безсимптомно и когато се появи най-често неправилно генитално кървене, заболяването вече е в напреднал стадий.

Според данните на Националния раков регистър, честотата на новооткритите случаи на рак на шийката на матката се е увеличила почти трикратно през последните няколко години, като броят на новите заболявания е от порядъка на 1100-1200 годишно, а на смъртните случаи - между 350 и 400. За съжаление елементарната сметка от тази статистика показва, че всеки ден в България умира по една жена от рак на маточната шийка и се диагностицират три нови случая на заболяването.

Методи за диагностициране на рак на шийката на матката

В допълнение към стандартния преглед, методите, които могат да потвърдят съмненията за наличие на рак на маточната шийка или пък да дадат по-точна представа за състоянието на жената, са цитонамазката и колпоскопията. Принципно цитонамазката е по-разпространеният вид изследване от гледна точка на това, че не всеки гинекологичен кабинет разполага с колпоскоп. Важно е, обаче, пациентките да знаят, че цитонамазката не е достатъчно информативен диагностичен метод. Колпоскопията, от своя страна, хваща първите изменения на шийката на матката.

Какво точно представлява колпоскопията?

Колпоскопията е рутинно гинекологично изследване, което представлява детайлен преглед със специален апарат (колпоскоп), чрез който тъканите се виждат многократно увеличени и по този начин могат да се установяват изменения по шийката на матката, недоловими с просто око. Един от тестовете за диагностика по време на колпоскопия е чрез намазване с разтвор, съдържащ йоден препарат, за да са по-видими необичайните области. В случай, че се забележат промени, се прави биопсия (взима се малко парченце тъкан от мястото) и се прави последващо изследване на въпросните атипични клетки.

Колпоскопията се извършва бързо (отнема буквално минути), безболезнено и без упойка на място в гинекологичния кабинет.

Какво се диагностицира чрез колпоскопията?

  • Рак на маточната шийка
  • Генитални брадавици
  • Възпаление на маточната шийка
  • Предракови промени в тъканите на маточната шийка
  • Предракови промени в тъканите на вагината
  • Предракови промени във вулвата
  • Рак на вагината
  • Рак на вулвата

Какви рискове крие изследването?
В случай, че по време на колпоскопия се наложи извършване на биопсия, е възможно след манипулацията да чувствате дискомфорт, болки в таза или да имате кървене. Това състояние отшумява в рамките на няколко дни. Ако все пак почувствате някакъв дискомфорт след процедурата, незабавно се свържете с Вашия акушер-гинеколог за съвет как да постъпите.

Отделение в МБАЛ