Информация

Кондиломи, наречени още венерични брадавици или генитални брадавици, са често срещана болест, предавана по полов път. Една десета от хората са имали кондиломи поне веднъж през живота си. Кондиломите са известни в медицината отдавна. Те са описани от лекарите още в Древна Гърция. Хипократ ги е наричал "полови брадавици".
 
От какво се получават кондиломите?
Гениталните брадавици (кондиломите) се причиняват от вируси (Human Papilloma Virus - HPV). Има много видове от тези вируси и някои от тях причиняват брадавици по ръцете и кокошия трън на ходилата. Около 30 типа от вируса на HPV се пренасят чрез полов контакт и могат да доведат до развитие на кондиломи в областта на половите органи и около ануса.

Как изглеждат кондиломите?
Представляват бледорозови, мековати единични и множествени брадавици с цвета на околната кожа, със зърниста, карфиолоподобна повърхност. Обикновено са неболезнени. Повърхността на брадавиците е изпъкнала и растат на гнезда. Кондиломите могат да достигнат големи размери, като в някои случаи се инфектират и издават силна неприятна миризма, зачервяване и възпаление на кожата.

Особеностите на HPV кондиломните инфекции
При заразяване HPV инфекцията може неопределено време да се намира в латентно (спящо) състояние. При това вирусът може да се намира дълбоко в кожата и лигавиците, но на повърхността това да не личи. В повечето от случаите вирусът остава в кожата в неактивно състояние, но той може да бъде пренесен на сексуалните партньори. Времето от инфектирането с вируса до развиване на брадавици обичайно е от 1 до 5 месеца, но в някои случаи брадавици могат да се развият години след контакт с инфектиран човек. Поради дългия си скрит период и факта, че в някои случаи при жените те могат да се развият във вътрешните полови органи, където не се виждат, кондиломите се предават лесно при полов контакт, дори и да се използват предпазни средства.

Какви са особеностите на кондиломите?
При мъжете кондиломи се появяват на половия член в самия пикочен канал, около и в ануса. Предразполагат към кожен рак.

При жените кондиломи се разполагат в срамните зони (в областта на клитора, на малките срамни устни, по рядко на големите срамни устни, във влагалището, шийката на матката), във входа на влагалището, уретрата (през която се оттича урината от пикочния мехур) и в близост до и в ануса. Рядко кондиломи се срещат в гърлото. Особено опасно е засягането на маточната шийка, тъй като е установено, че инфекция с човешкия папиломен вирус е рисков фактор за рак на шийката на матката.

Начини на заразяване
Кондиломите се предават чрез вагинален, орален и анален секс, както и чрез директен кожен допир. Те се развиват около 3 седмици след полов контакт, но заразата може да се прояви  и след години в зависимост от състоянието на имунната система. Бременна жена, инфектирана с НРV, може да предаде вируса на бебето. При заразени с НРV бебета са описани кондиломи в гърлото и носоглътката.

Как да разбера дали имам кондиломи?
В случай, че имате съмнение за полово предавани брадавици е добре да се консултирате с лекар. В повечето от случаите диагнозата може да бъде поставена при пълен медицински преглед на гениталиите.

Как да се предпазим от заразяване?
Препоръчва се въздържане от сексуални контакти до отстраняване на кондиломите, използването на презервативи. Успешното лечение и липсата на видими брадавици по половите органи намалява възможността за предаване на вируса от човек на човек. Вероятността от заразяване с кондиломи се увеличава с броя на сексуалните партньори.

Как се лекуват кондиломи?
Не е открит начин за пълното унищожаване на НРV с лекарства. Установено е, че при добра имунна система човек сам се преборва с вируса. Изборът на лечебно средство зависи от броя, големината и разположението на брадавиците. Те могат да бъдат лекувани чрез кремове или разтвори, които се нанасят върху кондиломите по определена схема.

Когато кондиломите не се повлияват от приложеното лечение или са много големи, се прилагат хирургически методи. Намесата на опитен хирург е задължителна.

Под упойка се прилагат изгаряне с електричество (електрокаутеризация), лазерен лъч или класическа хирургия. Лечението на кондиломите е трудно и трябва да се има предвид, че е възможно след отстраняването им те отново да се появят. Това може да се случи поради ново заразяване или при отслабване на имунитета на организма. Необходимо условие за изключване на ново заразяване е да се направи преглед от специалист и да се лекуват всички полови партньори на пациента.

Кабинет в ДКЦ

Отделение в МБАЛ