Информация

Лапароскопската ръкавна гастректомия (LSG) или т.нар. „ръкав” се извършва чрез премахване на около 80 процента от стомаха. Останалата част от стомаха представлява тръбовиден калъф, който прилича на банан.

За процедурата
Тази процедура работи чрез няколко механизма. На първо място новият стомашен калъф има значително по-малък обем от нормалния стомах и помага да се намали значително количеството на храната и по този начин калориите, които могат да бъдат консумирани. По-значителен, обаче, е ефектът от процедурата върху чревните хормони, които оказват влияние на редица фактори, включително глад, ситост и контрол на кръвната захар. Краткосрочни проучвания показват, че ръкавът е толкова ефективен, колкото гастройеюностомията (RYGB) от гледна точка на загуба на тегло и подобрение или ремисия на диабет. Има също доказателства, които предполагат, че ръкавът, подобно на стомашния байпас, е ефективен в подобряването на диабет тип 2, независимо от загубата на тегло.

Предимства
1.Ограничава количеството храна, което може да побере стомахът
2.Предизвиква бърза и значителна загуба на тегло - > 50% в рамките на 3-5 години и загуба на тегло, сравнима с тази при байпаса
3.Не изисква поставянето на чужди тела, байпас или пренасочване потока на храната
4.Сравнително кратък болничен престой – 2 дни
5.Предизвиква благоприятни промени в чревните хормони, които потискат глада, намаляват апетита и подобряват чувството за ситост

Недостатъци
1.Процедурата е необратима
2.Има вероятност от дългосрочен дефицит на витамини