Информация

Какво представлява лапароскопската супрацервикална хистеректомия?

Лапароскопската супрацервикална хистеректомия най-общо представлява отстраняване на матката, използвайки инструменти, които проникват през четири малки отвора в коремната стена. Отстраняването на яйчниците и тръбите обикновено не се налага. Маточната шийка се запазва, като задължително трябва да е установена липсата на патологични промени в нея, използвайки диагностични методи като цитонамазка, колпоскопия и при необходимост - биопсия.

В какви случаи се прилага този вид операция?

Методът е изключително ефективен за лечението на редица гинекологични заболявания като миомна болест на матката, аденомиоза, доказано доброкачествено разрастване на маточната лигавица с повтарящи се патологични маточни кръвотечения.

Как протича операцията?

Операцията се извършва под обща анестезия. Правят се няколко малки отвора в коремната стена (около 0,5-1 см), като през един от тези отвори се вкарва оптика, свързана с камера, с помощта на която операторите следят хода на операцията в детайли на монитор. Благодарение на това хирурзите имат идеална видимост, което им дава възможност да работят по-прецизно, без да травмират околните тъкани. Матката се отстранява, като се изважда през един от тези малки отвори. Яйчниците, маточните тръби и маточната шийка се запазват, стига да няма противопоказания за това.

Какви са предимствата на лапароскопския метод спрямо класическата отворена операция?

Лапароскопският метод на опериране е минимално инвазивен, което означава, че кървенето по време на операцията е сведено до минимум, травмата за тъканите е минимална и възстановяването след интервенцията е много по-бързо в сравнение с класическата отворена операция. Въпреки това, в редки случаи са възможни усложнения по време на лапароскопската операция, които налагат тя да премине в отворена с абдоминален разрез. В този случай следоперативният болничен престой на пациентките се удължава с 1-2 дни и възстановяването им трае малко по-дълго.

Как се възстановяват пациентките след операцията?

Болничният престой е 1 до 2 дни. Обикновено медицинският екип раздвижва пациентката рано след операцията с цел по-бързото й възстановяване. През първите няколко седмици дамите трябва да правят леки разходки с постепенно увеличаване на времето и разстоянието, като не извършват интензивна физическа активност и не вдигат тежки предмети. В рамките на 4 до 6 седмици след операцията обикновено се провежда контролен преглед, за да се оцени състоянието на пациентката и това с какви темпове се възстановява нейният организъм. Обичайно след този период пациентките са готови да се върнат към нормалното си ежедневие.

 

Отделение в МБАЛ