Информация

· вродени

· придобити:

- възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

- съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.

- травми в областта на главата;

- туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

- работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.

- звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация със специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типът на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха. При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв) степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то, т. е. ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възвръщане на слуха. При забавяне от няколко дни, при самолечение остава трайна слухова загуба.

Кабинет в ДКЦ