Информация

Изследването на мъжката фертилност е важен момент в поставянето на правилната диагноза. Съвременни проучвания са показали, че между 40 и 50 % от случаите на безплодие в населението се дължат на мъжки фактор. Много малка част от проблемите с фертилността при мъжа, обаче, са забележими. Такива, например, са хипоспадия, скрити тестиси и импотентност. В повечето случаи, мъжките фертилни проблеми не са видими.

При проблеми със забременяването е препоръчително, първо да бъдат проведени  необходимите изследвания при мъжа, тъй като те не са сложни и инвазивни. Въпреки, че могат да бъдат извършени много и различни  изследвания във връзка с мъжката фертилност, най-общото и може би най-важното от тях е семенният анализ.

Какво представлява семенният анализ?
 
Семенният анализ, известен още като спермограма, е тест, който изследва структурата и зрелостта на сперматозоидите, както и взаимодейстията между тях и семенната течност. За извършването на семенен анализ е необходимо в предназначен за целта стерилен контейнер, да бъде  отделена сперма, която трябва да се предостави за изследване в лабораторията до не повече от половин час.

Мъжете, изпитващи дискомфорт при мисълта за отделяне на сперма в болнична обстановка, биха могли да отделят пробата за изследване в къщи, но само при условие, че това е достатъчно близо, за да бъде занесен материалът до лабораторията в указаният интервал от време. Еякулатът трябва да бъде отделен само и единствено чрез мастурбация.   
 
С цел да се осигури възможно най-добрата проба за изследване и следователно, да бъде получен най-точен резултат е необходимо:
• Полово въздържание между три и пет дни преди датата на изследване
• Употребата на стерилен контейнер
• Да се избягва разливане или пропускане на порция от еякулата
• Да не се използват лубриканти, тъй като те могат да убият сперматозоидите
• Пробата от семенна течност да се съхранява на стайна температура
 
Изследвания
 
След като Вашата семенна проба постъпи в лабораторията, ще бъдат оценени различни фактори. Най-напред, биологът прави анализ на спермата.
 
• Обем на еякулата
 
Нормалният обем на еякулата може да варира от 2 до 6 милилитра. Ако се установи, че обемът не е в нормални граници – или твърде малък, или твърде голям, се предполага, че се касае за проблем със семенните торбички и/или простатата. Малкият обем затруднява сперматозоидите да изминат пътя до шийката на матката, а големият обем понижава концентрацията на сперматозоидите като ги разрежда.
 
• Вискозитет
 
Той касае способността на спермата да се втечнява за кратко време след отделянето. Ако спермата не се втечнява или ако става твърде гъста, вероятно е налице инфекция в семенните торбички и простатата.
 
• Ниво на рН
 
Спермата трябва да има алкално рН, с цел да предпазва сперматозоидите от действието на киселинната среда във влагалището. По-киселото рН на еякулата предполага проблем със семенните торбички.
 
След като анализът на семенната течност е извършен, биологът преминава към изследване на количеството и качеството на сперматозоидите.
 
Сперматозоиди
 
Често сперматозоидите биват сравнявани с попови лъжички заради тяхната форма. Сперматозоидите са клетки, които не са видими с невъоръжено око и поради тази причина се налага да бъдат изследвани под микроскоп. При семенният анализ се изследват концентрацията, подвижността и морфологията на сперматозоидите, както и наличието на струпвания от сперматозоиди – аглутинати (подвижни) и агрегати (неподвижни).
 
• Концентрация на сперматозоидите
 
Броят на сперматозоидите във вашата сперма - това е изключително важен показател, тъй като, ако са твърде малко, значително намаляват шансовете ви за постигане на бременност. Счита се, че концентрацията на сперматозоидите е ниска, ако броят на сперматозоидите в един милилитър от еякулата е по-малък от 20 милиона и в такъв случай се поставя диагноза Oligozoospermia. При мъже, при които не са открити никакви сперматозоиди, диагнозата е Azoospermia.
 
• Подвижност на сперматозоидите
 
Този показател от изследването показва колко добре плуват вашите сперматозоиди. Колкото по-добре плуват сперматозоидите, толкова по-голям е шансът да завършат до край дългото си пътуване до яйцеклетката през матката и фалопиевите тръби. Според движенията си сперматозоидите могат да бъдат прогресивно и бързоподвижни, бавноподвижни или неподвижни. Нормалната сперма трябва да съдържа не по-малко от 50 % бързоподвижни сперматозоиди.   
 
• Морфология
 
Формата на сперматозоидите също е важен фактор във връзка със забременяването. Идеалният сперматозоид трябва да има овална глава, свързана с междинна част (шийка) и дълга права опашка. Анормалният сперматозоид най-вероятно няма да бъде способен да оплоди яйцеклетката. Ако в спермата се наблюдават твърде много сперматозоиди с неправилна форма, се счита, че при мъжа е налице проблем със спермалната морфология. Съществуват различни критерии за оценка на морфологията на сперматозоидите при човека.
 
• Струпвания
 
Слепването на сперматозоидите помежду им също е проблем, тъй като по този начин се възпрепятстват техните движения.
 
Освен тези критерии се изследва и наличието на бели кръвни клетки (или гнойни клетки). Тъй като, в спермата е нормално да се откриват само малък брой бели кръвни клетки, изобилието от такива клетки може да е индикатор за наличие на семенна инфекция.
 
Резултати от семенния анализ
 
Резултатите от семенния анализ са точни дотолкова, доколкото това зависи от специалистите по стерилитет. Ако еякулатът, обаче, не е бил събран правилно, изследването е извършено твърде късно след отделянето, не е спазено изискването за полово въздържание или мъжът е прекарал някакво общо заболяване през последните три месеца, резултатите от изследването може да са некоректни.
 
Ако са спазени тези условия при отделянето и резултатите от изследваните показатели са в референтните граници, няма причина изследването да се повтаря. Ако, обаче, има отклонение на резултатите от нормалните им стойности е препоръчително да бъдат проведени допълнителни изследвания на семенната течност. А защо да не направите втора спермограма? Доста просто е, а е нормално да има колебания в концентрацията и качеството на сперматозоидите. Тъй като образуването на сперматозоидите отнема няколко месеца, препоръчително е повторното изследване да се направи след три до шест месеца.
 
След като вече е поставена правилната диагноза, може да започне обсъждането на начините за лечение на вашия инфертилитет. Коя точно форма на лечение е подходяща за вас, зависи от причината за възникването му.
 
Автор: Гергана Ингилизова, ембриолог, МБАЛ Вита и Вита Ин витро център

Отделение в МБАЛ