Информация

Едно от най-често срещаните в практиката заболявания на околоставните меки тъкани е т. нар. периартрит на раменната става или болест на ротаторния маншон на рамото. Биомеханиката на движенията в раменната става е сложен комплекс от съкращението на 26 мускула и гладкото движение както в самата раменна става, така и между лопатката и гръдния кош.

Увреждат се: две серозни торбички (бурси) на рамото, ставната капсула, ставните връзки и мускулите и сухожилията им, разположени около ставата и образуващи т. нар. "ротаторен маншон". Една от причините за увреждането на този анатомичен комплекс е костната структура на външната част на рамото, под която като под свод преминават главните двигателни мускули на раменната става. При такъв натиск се създават условия за оток, микрокръвоизливи, възпаление и задебеляване на сухожилието, калциеви и костни отлагания и накрая - частични или пълни разкъсвания, поради претърпяната дегенерация. При млади хора под 40 години промените са обратими, доколкото са във фазата на възпаление (тендинит). При по-възрастните в случаи на разкъсване промените са необратими. Понастоящем се счита, че дегенеративните промени в самите структури (сухожилия и т.н.) са водещи и са свързани с напредването на възрастта и стареенето. Оплакванията са от болка в рамото, която може да е с постепенно (по-често) или остро начало. В основата е пренапрежението и хроничната микротравматизация. При спортистите са важни промените в обема, интензивността и техниката на тренировка и оплакванията са свързани в голяма степен с намаляване на постиженията. При всички, обаче, е налице дълготрайна болезненост, която се засилва при движение и в началните стадии намалява при покой. Болните не могат да спят върху засегнатото рамо. Засяга се и възможността за работа над главата. При някои са налице също слабост, схващане, ограничаване на движенията в раменната става от незначителна до пълна скованост - т.нар. "замръзнало рамо".

Налице е също прищракване, промяна в интензивността на болката в дъгата на повдигане или спускане на горния крайник. Лечението е по принцип неоперативно при почти всички форми и изисква много усърдие от страна на лекаря. В началото трябва да се избягват всички движения, провокиращи болката, като останалите не се ограничават, за да се поддържа обемът им. Криотерапията (лечение с лед) е ефективен метод за постигане на обезболяващо и противовъзпалително действие. Прави се леден масаж два пъти дневно по 15-20 минути и винаги след дейности и движения, причинили болезненост. Приемат се противовъзпалителни таблетки, главно поради обезболяващото им действие. Прилага се инфилтриране на кортикостероидни препарати в околоставните пространства, но при внимателно преценени показания. Основно в лечението на периартрита на раменната става е физикалното лечение, включващо специално подбран и адаптиран към фазата на заболяването комплекс упражнения и провеждано упорито, компетентно и системно. Изисква се постоянството и съдействието на пациента. Провалът на добре изработена и изпълнена рехабилитационна програма може да бъде индикация за оперативно лечение.

Кабинет в ДКЦ