Информация

При неусложнено заболяване липсват съществени оплаквания, но при инфектирането на кистата и съдържимото се развива гноен възпалителен процес, който постепенно обхваща и съседни здрави тъкани. Инфектирането може да се предизвика от травма в тази област (шофиране, езда, колоездене и др.)

Пациентът се оплаква от постепенно нарастващи болки с пулсиращ характер, зачервяване на мястото, повишение на телесната температура. При нелекуване гнойникът се отваря спонтанно и се евакуира част от гнойната колекция. Временно се облекчава състоянието, но кистата остава и следва нова инфекция, с ново ангажиране на съседни здрави тъкани и така процесът се повтаря многократно с образуване на множество кухини и фистули. Налице е хроничен възпалителен процес, който застрашава с увреждане и на жизнено важни органи и системи на организма.

Лечението на това често срещано заболяване е само оперативно. То е значително по-лесно и успешно, преди да се е появила инфекцията и усложненията. Тогава под местна анестезия се отстранява кистата. В случаите на усложнение, а то най-често е абсцес, се налага по спешност кухината да се отвори и да се изчисти гнойта, да се осигури възможност на организма и тъканите да преодолеят инфекцията, след което на втори етап да се отстрани кистата.


 

Отделение в МБАЛ