Информация

За какво се използват дермалните филъри?

Дермалните филъри могат да бъдат използвани по различни начини и за различни цели:

  • За изглаждане на бръчките
  • За запълване на хлътнатините в областта на челото.
  • За запълване на торбичките под очите.
  • За оформяне на скулите.
  • За придаване на обем и изглаждане на дълбоките гънки, които се спускат от носа към устата (назолабиални бръчки) .
  • За увеличаване обема на устните, тяхното контуриране и изглаждане на вертикалните линии около краищата на устните.
  • За запълване на хлътнатините в областта на брадичката.
  • За изглаждане на белезите от акне и варицела.
Какви са последните тенденции в прилагането на дермални филъри?

Напоследък все по-често използваме филърите за запълване на хлътнатините в зоната на челото – обикновено над веждите и в слепоочието. Тези хлътнатини се образуват по естествен начин с напредването на възрастта в следствие намаляване на костанта плътност в тази зона. Филърите ни дават възможност да оформим челото и то да придобие по-свеж вид, което автоматично подмладява цялостната визия на лицето.

Как действат дермалните филъри и по какво се различават от ботокса?

Дермалните филъри представляват коктейл от натурални или синтетични материали, които се инжектират директно в кожата с цел придаване на обем в определена зона до изглаждането на съответната бръчка или хлътнатина. В зависимост от вида на филъра ефектът може да продължи от шест месеца до две години.

Трябва да се прави ясно разграничение между дермалните филъри и ботокса. Въпреки че и двете процедури включват инжектиране на определен продукт, ботоксът най-често се инжектира в мускулите в зоната на челото и бръчките около очите (пачи крак), като блокира движението на мускулите, водещо до появата на тези бръчки. А това е коренно различно от ефекта на запълване, който имаме при филърите.

Тъй като действието на двата метода е различно, често пациентите решават да ги съчетаят, за да постигнат по-силно изразен подмладяващ ефект.

Какви видове филъри има?

Име две големи групи дермални филъри – натурални и синтетични.

Филърите, съставени от натурални продукти (хиалуронова киселина ), крият много по-малък риск от причиняване на алергична реакция. Ефектът при тях е незабавен, като продължителността е от 6 до 18 месеца (понякога и до две години ). С времето хиалуроновата киселина се разгражда в организма и ефектът постепенно отслабва. Ето защо е добре да се прави поддръжка. В повечето случаи веднъж годишно е достатъчно.

И натуралните, и синтетичните филъри крият своите рискове от алергия и други странични ефекти, но при синтетичните филъри те са много по-големи с оглед на факта, че инжектираме изкуствен продукт, който не се разгражда от организма.

Какъв филър да изберем?

С течение на времето като основен филър се наложи натуралният, съставен от хиалуронова киселина, поради добрия ефект и ниския риск от странични реакции. Всяка компания предлага различни видове филъри с хиалуронова киселина – от 4 до 8 вида спрямо степента на свързване на молекулите, концентрацията и плътността. Има хилауронова киселина за мезотерапия, за фини бръчки и повърхностно инжектиране, за средни и дълбоки бръчки, за устни, за скули и дълбоко инжектиране – до костта, за различен обем, за динамични зони, за стимулиране и др. Филърът може да бъде инжектиран посредством различни видоде игли или канюли. Всичко това ни дава едно голямо многообразие от техники и възможности. Това автоматично означава, че специалистът, който инжектира продукта, непрестанно трябва да се обучава на новостите в тази област.

Въпреки всичко, което може да сте чели или чували, няма един единствен най-добър филър. Изборът на конкретен филър трябва да става съвместно със специалиста, като зависи от неговите умения и опит, от спецификите на Вашето лице и резултата, който желаете да постигнете.

Какви рискове крие процедурата?


Рисковете от процедурата са свързани с евентуални странични ефекти, като зачервяване, оток, поява на синини или бучки. Появата им до голяма степен зависи от вида и качеството на инжектирания продукт, както и от опита на специалиста, който инжектира филъра. Важно е да се знае, че има различни специфични техники за поставяне на филъри и съответна крива на обучение. Добрият специалист разбира отлично съдържанието и действието на прилагания продукт, знае в коя зона какъв филър е подходящо да се използва и точно какво количество и по какъв начин трябва да бъде инжектирано. В тази връзка апелирам към всички дами да проучват внимателно специалиста, на когото са решили да се доверят, преди да се подложат на каквото и да е процедура.

Кабинет в ДКЦ