Информация

Отговаря д-р Боряна Иванова, специалист по неонатология и педиатрия в МБАЛ „Вита”
 
1. От каква възраст най-рано използвате лекарства за суха кашлица при деца?
Заболявания, протичащи със суха спастична кашлица, могат да настъпят и в ранния кърмачески период, което е и една от причините, налагащи болнично лечение. В тези случаи е уместно провеждане на инхалации с бронходилататори и приложение на  кортикостероиди. Най-общо казано медикаментите се делят на такива, които повлияват причината, и на други, които облекчават симптомите, в случая кашлицата.

2. Как преценявате под каква форма да е лекарството, което изписвате – таблетки или сироп?
Приложението на едната или другата форма на медикамента се определя от възрастта на детето. В кърмаческия период и ранната детска възраст за предпочитане са сиропните форми заради по-удобното дозиране, по-лесния прием и по-добрия вкус. Допуска се приложение на таблети, които могат да се смучат или сдъвкват, каквито са хомеопатичните продукти и витамините, под форма на желирани „бонбони”.

3. Как препоръчвате да се дават таблетки на малки деца?
Стрити и разтворени в течност.

4. Кое е важно за вас при избора на лекарство за суха кашлица за деца?
Няма универсално лечение, то се определя от причината и нивото на засягане на дихателните пътища и съобразно конкретния случай – билкови сиропи, инхалации, противоалергични препарати, бронходилататори, кортикостероиди.
 
5. Или значение, че някои лекарства за суха кашлица не потискат дишането?
Приложението на медикаменти, потискащи дихателния център, се допуска само в случаите със суха, дразнеща, непродуктивна кашлица.
 
6. Интересува ли Ви началото на действие?
Няма мигновено действащи препарати. Повечето средства за лечение на кашлица облекчават и намаляват симптомите след определен брой приеми.

Отделение в МБАЛ

Кабинет в ДКЦ

Специалисти