Информация

Структурата на млечните жлези се променя в различните периоди от живота на жената. Основните етапи, в които тя се променя по-демонстративно, са: пубертета, раждането, кърменето и менопаузата. Други фактори, които влияят на нормалната структура на млечните жлези, са: натрупването на мастна тъкан (затлъстяване), загубата на тегло, приемането на естрогенови препарати. Също така в различните фази на менструалния цикъл структурата на млечните жлези е различна.

Всяка жена може да обърне внимание на състоянието на гърдите си и при домашни условия чрез следните техники:

-         Оглед. Застанете изправена пред огледалото с ръце до тялото и огледайте двете гърди за симетричността им, положението на ареолите и наличието на деформации по повърхността на кожата. Същият оглед се прави и с ръце на кръста и вдигнати над главата. При наличие на промяна в контура на гърдата или хлътване на кожата или мамилата, се изисква допълнително уточняване на състоянието чрез образно изследване - ехография или мамография.

-         Палпация (опипване). В легнало положение плъзнете върховете на пръстите радиално от ареолата към периферията на млечната жлеза. Използването на гел или крем подобрява чувствителността на метода. Обърнете внимание на плътността на структурата, както и наличието на допълнителни уплътнения, които са асиметрични. Палпацията се повтаря и в изправено положение. Ако се установи уплътнение, което е асиметрично и не се променя в двете позиции, също се налага да се изследва чрез образен метод.

-         За установяване състоянието на лимфните възли се опипва със срещуположната ръка, като мишницата остава леко сгъната. Наличието на уплътнение или топче също налага консултация със специалист.

Този тип самоконтрол е препоръчителен за всички жени на възраст над 30 г. Той е ефективен за откриване на тумори над 10 мм. Съгласно съвременните разбирания за ранна диагностика, туморите на гърдата трябва да бъдат диагностицирани и лекувани преди да достигнат този размер от 10 мм. Ето защо е важно, освен упражняването на самоконтрол, жените веднъж годишно да посещават и мамолог. Освен клиничния преглед, трябва да се извърши и ехографско изследване на структурата на млечните жлези, а при жени над 40 г. се извършва и мамография на всеки 2 г. При спазването на тези правила туморите на гърдата могат да се диагностицират в ранен стадий, което дава възможност за ефективното им лечение.

Нека жените имат предвид следната статистка относно риска за развитие на рак на гърдата спрямо възрастта: при жени до 30 г. рискът е 1/2000, при жени до 40 г. - 1/200 и при възраст над 60 г. - 1/20. В България годишно от рак на гърдата се разболяват около 4000 жени и около 1200 умират. В основата на тази статистика е късно поставената диагноза, а от там и забавено лечение.

Кабинет в ДКЦ