Информация

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което може да се развие във всички органи и системи на човешкия организъм. Най-често се локализира в дихателната система. В последните години туберкулозата взема застрашителни размери. За 5 години броят на заболелите у нас се е увеличил тройно, а всяка година се регистрират около 4000 нови случая. Причинителят на болестта е така нареченият бактерий на Кох, който има 4 патогенни типа (човешки, говежди, птичи и миши) и е много устойчив. Той се намира навсякъде в околната среда. Източник на заразата е болният от туберкулоза, който кашля и плюе по улиците. Най-застрашени от заразяване и заболяване са контактните т. е. живеещите и работещите в едно помещение с болния хора. Не всеки контактен се разболява. От туберкулоза се разболяват лица с потисната имунна система.

Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т. е. всичко, което срива защитата на организма. Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно-чревни страдания; лекуваните продължително време с кортизонови препарати, провеждащите химио- и лъчелечение и др. Заразяване от туберкулоза може да стане и при консумиране на прясно мляко и неговите продукти; прясно сирене, извара, масло; добити от болни крави. Прясното мляко, дори пастьоризираното, трябва да се вари минимум 5 мин., за да се обезбацили.

Първите симтоми за туберкулоза са обща отпадналост, лесна умора, липса на апетит, поддържане на температура от 37 градуса продължително време (месеци), нощно обилно потене. При белодробната форма на туберкулоза много характерна е продължителната кашлица, която в началото е суха, дразнеща, предимно през нощта, а по-късно става с отделяне на различни по вид и количество храчки. Кръвохраченето е белег за напреднала форма на заболяване на белите дробове. Ако се усъмните, че Ваш приятел или родственик е заболял от туберкулоза, веднага го изпратете при лекар, а най-добре при специалист по белодробни болести. Ако болестта се потвърди, а Вие се намирате в близък контакт с болния, Вие също трябва да се изследвате! Следва ли да се боим от туберкулозата? Да! Туберкулозата е сериозно и опасно заболяване и е много важно да не се пренебрегва. При своевременно откриване и правилно лечение, болестта може да се излекува напълно.

Кабинет в ДКЦ